Зеленият сертификат разтресе коалицията, ИТН срещу въвеждането му по министерства

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зеленият сертификат и разпореждането на премиера да бъде въведен в Министерския съвет, както и в министерствата, разтресе коалицията само три дни след раждането й. От „Има такъв народ“, последователно непримирими срещу въвеждането му, излязоха с декларация срещу намерението на премиера и правителството здравният пропуск да бъде въведен и в държавната администрация.

„Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия „Има такъв народ“ настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани“, заяви Андрей Чорбанов от името на парламентарната група.

В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

„В сектор „Здравеопазване“ договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с ковид кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане“, заяви депутатът.

„Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван“, негодува Чорбанов.

ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

„С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри, в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение“, коментира той.

Очаква се темата за въвеждането на зеления сертификат в парламента да бъде обсъждана следващата седмица.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар