Зеленски нагъл критикува ЕС: Защо се бави шестият пакет от санкции срещу Русия?

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, обръщайки се към държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС в понеделник, разкритикува Европейския съюз за това, че шестият пакет от санкции срещу Русия все още не е влязъл в сила. Зеленски разговаря с европейски политици дистанционно, а съответното видео беше публикувано в официалния му канал в Telegram. Украинският лидер също така повтори, че „не може да има компромиси за сметка на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, съобщава ТАСС.

„Петият пакет от санкции беше въведен на 8 април и оттогава минаха 52 дни“, каза Зеленски. Според него напредъкът в санкциите е необходим, „за да бъде принудуна Русия да търси мир с Украйна“. Той също така повтори, че „не може да има компромиси за сметка на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

От около месец страните от ЕС не успяват да постигнат компромис по шестия пакет от санкции срещу Русия, който според Европейската комисия трябва да включва петролно ембарго, посочва ТАСС. Предлага се да се въведе забрана за вноса на суров петрол от Руската федерация шест месеца след влизането в сила на шестия пакет, за вноса на петролни продукти – от 2023 г. Унгария се противопоставя на тези мерки, с подкрепата на редица други страни, които смятат, че щетите от приемането на ограничителни мерки ще бъдат катастрофални за европейската икономика.

За да получи съгласието на Унгария, Европейската комисия трябваше значително да смекчи позицията си, като обяви, че няма да има забрана за доставка на тръбопроводен петрол от Русия, която Будапеща получава.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар