Зеленски обяви руснаците за по-лоши от нацистите, мъчели жертвите си като тях ВИДЕО – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в доскоро окупираната от тях част от Харковска област.В традиционното си видеообръщение президентът каза, че в североизточния украински регион, граничещ с Русия, вече са открити най-малко 10 места за изтезания.


„Изтезанията бяха широко разпространена практика в окупираната територия“, заяви Зеленски. Той нарече руските военни, избягали преди седмица на фона на украинската контраофанзива, „рашисти“ (б. ред.: руски фашисти) и сравни поведението им с това на нацистите по време на Втората световна война.

Подобно на нацистите, руснаците ще бъдат държани отговорни за действията си в съда, обеща украинският президент. Той се зарече да бъде установена самоличността на всички мъчители.

Окупаторите изоставиха при бягството си оборудване за изтезания, каза Зеленски.

Украинските власти публикуваха снимки на предполагаеми места и оборудване за мъчения, отбелязва ДПА.

Доказателства за изтезания бяха открити в масовия гроб в гора близо до наскоро освободения град Изюм, заяви украинският президент. Той добави, че работата по ексхумация на тела е продължила и вчера.

В петък украинските власти обявиха, че са намерили в масовия гроб труповете на 450 цивилни със следи от насилствена смърт и мъчения. Новината предизвика острата реакция на Запада, като чешкият министър на външните работи Ян Липавски, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, призова за „бързото създаване на специален международен трибунал“. Русия отрича твърденията на Украйна.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец междувременно предположи, че „вероятно повече от 1000 украински граждани са били измъчвани и убити в наскоро освободените територии“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар