Зеленски пред

Зеленски пред „Таймс“: През първите часове на инвазията руските сили бяха на косъм да ме заловят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски описва в интервю за сп. „Тайм“ как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии. Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му.


С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер. „Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници“.

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място – включително да бъде евакуиран от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание – Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. „Разбираш, че те наблюдават“, казва той пред списанието. „Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава“.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар