В Швейцария започва мирната конференция за Украйна с редица световни лидери, но без Русия

Зеленски: Русия може да преговаря за мир още утре, ако се изтегли от нашата територия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия и нейните лидери “не са готови за справедлив мир”, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, в края на мирната конференция за Украйна в швейцарския курорт “Бюргенщок”, която даде силна подкрепа за териториалната цялост на страната му, предадоха Франс прес и БТА.

“Трябва да си вършим работата, да не мислим за Русия, а да правим това, което трябва. В момента Русия и нейните лидери не са готови за справедлив мир. Това е факт”, каза украинският президент.

Русия може да преговаря за мир “още утре, ако се изтегли от нашата територия”, отбеляза Зеленски, след като руският президент Владимир Путин заяви, че е готов за разговори.

Руският лидер обаче постави условия, които са неприемливи за Киев и биха били равносилни на капитулация и изоставяне на територии, признати за украински от международната общност, посочва АФП.

Зеленски каза също, че Украйна “не е враг” на Китай, в отговор на въпрос за отношенията ѝ с Пекин.

“Украйна има само един враг – Путин”, посочи той.

“Вярвам, че приятелите са тези, които помагат, когато нещата са трудни. И аз бих искал Китай да бъде приятел на Украйна”, каза Зеленски.

Китай е съюзник на Русия и е обвиняван, че допринася за руските военни усилия, като ѝ доставя оръжейни компоненти. Пекин реши да не участва в мирната среща на върха този уикенд, защото Москва отсъстваше.

“Китай е важна държава, важна икономика, която има реално политическо и икономическо влияние върху Русия. Вярвам, че Китай би могъл да ни помогне”, заяви украинският президент, като добави, че “много би искал да види определени предложения, които китайската страна би могла да направи”.

Въпреки възобновяването на американската военна помощ, която беше блокирана в продължение на много месеци, и ангажиментите, поети от други съюзници, особено европейските, Володимир Зеленски смята, че сегашните нива на помощ не са достатъчни за спечелване на войната.

“Има помощ. Има големи пакети. Достатъчно ли е това за победа? Не. Дали идва късно? Да”, каза Зеленски и добави: “Ще бъдат ли увеличени тези пакети? Работим върху това всеки ден”.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА. Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той, след като представители на около 100 държави и организации се събраха в планинския курорт “Бюргенщок” край Люцерн.

Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето от “Бюргенщок”, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на “справедлив и траен” мир, посочва ДПА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар