Зеленски: Търговските ограничения, наложени срещу Украйна, са протекционистки и в полза на Русия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че търговските ограничения, наложени от съседни на Украйна, страни са “абсолютно неприемливи” и че Киев очаква “сериозни” европейски решения за отмяната им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на съвместна пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев, украинският държавен глава заяви, че подобни ограничения са сурови, протекционистки и действат в полза на Русия.“По време на война (такива мерки) могат само да разочароват”, добави той, визирайки петте засегнати държави – Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния. От няколко седмици насам тонът между Киев и тези държави се повишава, като арбитър в спора е Брюксел, отбелязва АФП.


През май 2022 г. страните от ЕС отмениха за срок от една година митата върху украинските стоки и се договориха да позволят на Киев да изнася зърнените си култури, тъй като нахлуването на Русия в страната парализира обичайните маршрути през Черно море. В резултат на това съседните държави от ЕС отбелязаха огромен скок в пристигащите от Украйна стоки, което доведе до препълване на силозите поради липса на подходяща логистика и понижаване на цените, засегнало местните производители. В средата на миналия месец Полша, последвана бързо от други европейски държави, едностранно забрани вноса на зърнени култури и други селскостопански продукти от Украйна, като заяви, че иска да защити своите земеделски производители.

Това беше счетено за “неприемливо” от Брюксел в разгара на войната в Украйна. Въпреки това напрежение в края на миналия месец Европейската комисия постигна споразумение между всички заинтересовани страни за гарантиране на транзита на украински зърнени култури, особено за трети страни – ключов момент за Киев, който иска да може да продължи да изнася продукцията си.

Европейската комисия позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да ограничат вноса от Украйна за пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица до 5 юни. както и предоставяне на втори пакет от допълнителната финансова помощ за земеделците, които са ощетени от извънредния внос на украинско зърно. От ЕК дори обещаха, че са готови да наложат отново обявените превантивни мерки след изтичането на срока на тяхното действие на 5 юни, “докато продължава извънредната ситуация”.

Сега по този въпрос Фон дер Лайен заяви пред Зеленски, че ситуацията е “трудна”. “Непосредственият приоритет в момента е транзитът на зърнени храни от Украйна към ЕС да се осъществява по прозрачен начин и на възможно най-ниска цена”, подчерта тя. “Това изисква много тясно сътрудничество между различните заинтересовани страни”, добави тя, като обяви създаването на “координационна платформа”.

Междувременно Европейският парламент подкрепи днес с 537 гласа “за”, 42 “против” и 38 “въздържали се удължаването с една година на безмитния внос в ЕС на земеделски стоки от Украйна. Предвижда се решението да влезе в сила, след като бъде утвърдено от Съвета на ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕП. Допълва се, че останалите украински изделия се внасят в ЕС безмитно от началото на годината.

В съобщението са цитирани данни на Европейската комисия, според които ЕС е най-големият търговски партньор на Киев. Украйна е 15-ият по големина търговски партньор на ЕС, сочат още данните.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар