Земеделци: Нерегламентиран внос на зърно от Украйна, която ползва забранени препарати

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зърнопроизводители заплашват с протести заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. В бранша твърдят, че страната ни разполага с достатъчно собствени количества, а чуждото зърно подбива цените ни.

„Колегите са обезпокоени много, търговията е изключително слаба, цените са подтиснати. Себестойността е висока и общо взето никой не иска да продава. Внос има огромен, не е само на слънчоглед, и на пшеница, и на ечемик. Пpeпapaтитe, ĸoитo изпoлзвaт в Украйна ca много по-евтини и са зaбpaнeни y нac и в ЕС”, заяви зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Илия Проданов по БНР. Конкретните действия в сектора ще бъдат уточнени днес на заседание на Управителния съвет на асоциацията.

Проданов обясни, че идеята на ЕС е зърното от Украйна да минава транзитно,  но на практика, според него, се случва друго.

„Зърнопроизводителите в Украйна са принудени да продават много евтино, тъй като са в условията на война. Нашите притеснения са, че купуваното от там зърно не минава транзит, а остава в страната. Това за мен са комисионери, които искат да направят огромни печалби за кратък период от време“, посочва Проданов.

В момента у нас има преходен остатък от около 2 милиона тона пшеница от миналата година. Тазгодишната реколта, макар и малко по-слаба от рекордните количества през 2021-ва, все пак е добра. Добивите ще са около 6 млн. тона, което е три пъти повече от консумираното.

Добивите на пшеница и ечемик средно са около 480-500 кг от декар. Цените, на които се търгуват обаче не устройват производителите. Пшеницата се купува за 60-62 стотинки, ечемикът за 56-58 ст. Тези цени са под себестойността за производството им, посочват в бранша.

„Разчитаме на законови средства за алармиране на МЗ и ЕК, но ако не бъдат взети мерки ще предприемем действия за защита на родния производител, включително и протести“, допълни Проданов.

По думите му, за да има ефект те ще са по границата. Крайното решение ще бъде взето днес.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар