Земята до исландския град Гриндавик може изцяло да се напука, заради вулкана. ВИДЕО

Земята до исландския град Гриндавик може изцяло да се напука, заради вулкана. ВИДЕО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Земната повърхност в исландския град Гриндавик може да бъде изцяло покрита с пукнатини и разломи поради дейността на вулкана Фаградалсфял. Очаква се той да изригва дълги години, съобщава АП, позовавайки се на професора от Оксфордския университет Дейвид Пайл.

Пайл твърди, че 14-километровият разлом, появил се наскоро в центъра на града, е помогнал на учените да разберат какво се случва – процесът на разкъсване на плочите (обикновено продължаващ много милиони години) е в ход. В крайна сметка скалите се напукват, което води до отваряне път за магмата към върха и до още по-голямо отваряне на тези разломи.

Силни трусове разтърсват града с население от три хиляди души от 12 ноември. След това властите обявявиха извънредно положение и евакуираха всички жители на Гриндавик. Връщането им по домовете все още не е разрешено. Засега могат да се върнат само под надзора на държавните служби, за да вземат най-необходимото. В Исландия очакват изригването на Фаградалсфьол да започне всеки момент.

По последни данни на Исландския сеизмологичен център „приблизително 1700 земетресения са регистрирани през последните 24 часа, 1000 от които са регистрирани след полунощ. Най-голямото земетресение през последните 24 часа е с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, близо до Хагафел, на 3,5 км север-североизток от Гриндавик“Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар