Земята е преживяла сблъсък с 25-километров астероид

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край Йоханесбург, Южна Африка се намира кратера Вредефорт. Оказва се, че той е образуван от най-големия астероид, ударил се в Земята. Това е станало преди 2 милиарда години, когато дърветата все още не са съществували. Така ударът на 25-килоетровия обект нанася сравнително малко поражения върху планетата ни.

Кратерът Вредефорт е с диаметър от 250-280 километра, но учените едва сега успяват да изчислят правилно големината на създалия го астероид.Преди 2 милиарда години Земята е била дом на едноклетъчни и многоклетъчни организми. Сблъсъкът на астероида обаче не е довел до масово измиране.


За сравнение, падането на 10-километров астероид в Мексико преди 66 милиона години води до унищожението на 75 процента от растителните и животински видове на Земята. Благодарение на сблъсъка обаче бозайниците, а в последствие и човека се превръщат в новите господари на планетата.

Много е вероятно, дори сходен по големина обект да удари Земята, той да не се окаже опасен за нея и живота като цяло.

Считания за опасен Апофис, който няколко пъти е влизал в новинарските заглавия като потенциално опасен астероид, можещ да удари планетата ни в далечното бъдеще е с диаметър от едва 340 метра.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар