Земята може да бъде още по-обитаема. Просто трябва да изместим орбитата на Юпитер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново проучване разкрива, че Земята не е толкова обитаема, колкото би могла да бъде. Причината за това е орбитата на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Газовият гигант пази планетата ни от множество астероиди и комети, но се оказва, че орбитата му може да бъде и по-оптимална за нас.

Вижте магични кадри на газовия гигант Юпитер >> >> >>

Това е важно изследване, тъй като в Слънчевата система има много движещи се обекти и е изключително трудно да се разбере кои от тях допринасят за обитаемостта на Земята. Научният труд на изследователите помага да разберем по-добре какво прави един обитаем свят – обитаем.

Но да се върнем на Юпитер.

Ако позицията на Юпитер остане същата, но формата на орбитата му се промени, това всъщност може да увеличи обитаемостта на тази планета“, казва планетарният учен Пам Верворт от Калифорнийския университет, Ривърсайд.

Мнозина са убедени, че Земята е олицетворение на обитаема планета и че всяка промяна в орбитата на Юпитер, тъй като е масивната планета, може да бъде лоша за Земята. Ние показваме, че и двете предположения са грешни.

В момента Юпитер има само много леко елиптична орбита; тя е почти кръгла.

Въпреки това, ако тази орбита се разтегне, това има много забележим ефект върху останалата част от Слънчевата система. Това е така, защото Юпитер има 2,5 пъти по-голям от масата на всички останали планети на Слънчевата система взети заедно.

Коригирайте ексцентричността на Юпитер и гравитационният ефект, който това ще има върху другите планети, е реален. За Земята това означава увеличаване на ексцентричността. В следствие от това по-голяма част от планетата ни ще е в умерен и обитаем температурен диапазон“, обясняват учените.

Ако Юпитер се премести само малко по-близо до Слънцето, това би имало пагубни ефекти за обитаемостта на планетата ни.

Изследването на учените е важно, защото показва значението на газовия гигант и местоположението му за обитаемостта на планетите в годната за живот зона, намираща се около друга звезда.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар