Земята може да плува в тъмна материя

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователите предполагат, че нашата планета е залята от вълни от тъмна материя, пише Futurism.

Учени от Женевския университет и ЦЕРН твърдят във все още непубликувана статия , че радиовълните в йоносферата на Земята – частта от горната атмосфера, където ултравиолетовите и рентгеновите лъчи от Слънцето йонизират атоми – може да са резултат от взаимодействие на частици с тъмна материя.

Това е интригуваща, макар и спекулативна теория, чието доказване може да отнеме десетилетия.

През годините учените предложиха няколко кандидати за тъмна материя, включително изключително масивни частици, наречени “слабо взаимодействащи масивни частици” (WIMP) или изключително леки, наречени “аксиони”.

Благодарение на изключително необичайната лекота на аксионите, тези хипотетични частици може да действат по-скоро като “големи вълни, които се плискат из космоса”, както обясни Пол Сътър за Live Science.

Това също би ги направило изключително трудни за наблюдение.

Вместо да търсят самите частици, учените отдавна предлагат да търсят всякакви взаимодействия, които имат с друга материя около тях, включително плазма, която е направена от силно заредени частици.

Като изучаваме как “вълни от хипотетична тъмна материя” взаимодействат с йонизирани частици, според Сътър, бихме могли да се доближим с една малка крачка до отговора на един от най-големите загадки, пред които са изправени астрофизиците днес.

Тази форма на тъмна материя е силно теоретична и ще отнеме години, ако не и десетилетия, за да се усъвършенства техниката на наблюдение за търсене на тези радиовълни“, заключи Сътър. “Но ако проработи, това ще бъде златна мина, позволяваща ни да изучаваме един от най-мистериозните елементи във Вселената точно на нашия космически праг.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар