Земята се е сблъскала с бързо застудяване преди 133 милиона години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намаляване на нивата на атмосферния диоксид са довели до голямо застудяване преди 133 милиона години, когато динозаврите са обитавали Земята, сочат данните от проучване, публикувано в „Нейчър комюникейшънс“.

Международен изследователски екип, ръководен от професор Томас Вагнер от шотландския университет „Хериът-Уот“, за първи път прави подробен анализ на екстремните климатични смущения по онова време, довели до изчерпване на кислорода в океаните, голяма криза сред биологичните видове и огромни промени в моделите на вятъра и валежите.

Използвали сме най-съвременните възможности за моделиране и оценка на геоложките данни, които показват връзката между промяната на температурата на водната повърхност и нивото на атмосферния въглероден диоксид“, казва Лиен Каваейро от университета на Милано.

Учените анализират дълбоководни седименти от Антарктида. Те дават данни за климатичните промени, настъпили в периода креда.

Резултатите потвърждават, че е настъпило глобално охлаждане на повърхността средно с 3 градуса по Целзий, което се изразява в 40% спад на нивото на атмосферния въглероден диоксид“, казва Себастиан Щайниг от университета на Бристол. Използваните при проучването модели показват, че подобни условия благоприятстват образуването на полярен лед в крайбрежните зона на Антарктида.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар