Зетят на Ердоган е данъкоплатец №1 в Турция, търгува с бойни дронове, разработва изтребител

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента с фирмата си за производство на дронове, която управлява заедно с брат си Халук, Селчук Байрактар осъществява около една четвърт от износа на турската оръжейна индустрия, пише ФАЦ в своя публикация. По официални данни миналата година този износ се е увеличил с 27 процента и е достигнал 5,5 милиарда долара.

Над половин милиард турски лири за хазната

Точно по Нова година се разбра, че 44-годишният Селчук Байрактар отново е най-големият данъкоплатец в страната: турските данъчни власти обявиха, че през 2022 година той е внесъл данък общ доход за 564 милиона лири (около 34 милиона долара) – четири пъти повече от сумата, платена от Байрактар през 2021-а, когато той също бе най-големият данъкоплатец, припомня ФАЦ.

Изданието отбелязва, че това не само показва колко добре печели Байрактар, но и повдига редица въпроси. Например това защо данъчните власти крият кой е вторият най-голям данъкоплатец – преди 93-годишния магнат и основател на едноименния холдинг Рахми Коч. Със състояние от 2,3 милиарда долара той попада едва на седмо място в списъка на най-богатите хора в Турция, в който обаче Байрактар изобщо не фигурира, пише германското издание.

Затова предположенията са, че оповестяването на защитените данъчни данни не е станало без съгласието на засегнатите. Но то определено няма да навреди на президентския зет – щом обществеността го възприема като честен и голям данъкоплатец. Още повече, че не е изключено той да има и политически амбиции. Тъстът Ердоган няма право да се кандидатира още веднъж за президент (според сегашната конституция), а и Селчук Байрактар не би бил първият член на семейството на висок пост – от средата на 2018-а до края на 2020-а зетят Берат Албайрак бе финансов министър на републиката.

Износ в 33 държави по света

Селчук Байрактар, който е роден през 1979 година, е получил инженерното си образование в Турция и в САЩ и още като студент в Масачузетския технически институт започва да се занимава усилено с автономно летящи апарати – дронове и хеликоптери, разказва ФАЦ. През 2007 година се завръща в родината си и поема фирмата на баща си за авточасти.

Служителите на компанията “Байкар” са 4000, средната им възраст е 29 години, а разузнавателните и бойните дронове, които произвеждат, се изнасят в 33 държави – от Украйна до Саудитска Арабия, припомня ФАЦ.

По същата тема “Франкфуртер Рундшау” пък пише, че 50 процента от турския оръжеен износ обхваща дронове, както и управляеми и неуправляеми муниции, а Саудитска Арабия е най-големият клиент на “Байкар” за момента – предстои да ѝ бъде доставена продукция за три милиарда долара.

Нови разработки на “Байкар”

В момента Байрактар работи по проект за автономно летящ свръхзвуков изтребител, наречен “Къзълелма”. Компанията “Байкар” разработва и космическа ракета, която издава амбициите на компанията в сферата на косвическите технологии, посочва ФАЦ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар