Зимата ще е страшно! Искат още 60% по-скъпо парно, ето от кога

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Възможно е да плащаме по-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния газ. „Булгаргаз“ поиска още 6% увеличение през септември, а според Асоциацията на топлофикационните дружества 60% трябва да е поскъпването при отоплението, съобщава БНТ.

Обсъжда се вариант за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат актуализирани в средата на отоплителния сезон – от януари.

 

Топлата вода и парното поскъпнаха от юли с 30% средно за страната и с 40% в София. Това увеличение, обаче, се оказва недостатъчно заради поскъпването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

„Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, за да се компенсират. Както виждате, предният път ни трябваше 50% санитарния минимум, но този път процентите и скоковете трябва да са доста по-драстични“, казва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Той потвърди потенциално увеличени от около 60%.

„Сега консумацията на природен газ е доста по-малка отколкото през зимния период, около 6 пъти. Страшното ще стане, след като дойде отоплителният сезон и трябва да се харчи много газ, за да се произведе много топлинна енергия“, обяснява той.

„Вариантите са два – или се увеличават регулираните цени, което допълнително намалява покупателната способност на домакинствата, което допринася за увеличение на потребителските цени и т.н. и естествено, някои домакинства ще имат нужда от допълнителна подкрепа, което може да стане с нова социална програма от социалното министерство. Другият вариант е да се субсидират директно енергийните дружества, така че да не се стига до увеличение на регулираната цена в последствие. Миналата година това беше направено, но само за половината от разликата в цените“, казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Към втория вариант най-вероятно ще се насочи държавата и тази година, както миналата, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.

„Ясно смятам за всички е, че не е възможно и не е редно ново покачване на цените на топлоенергията за софиянци. И без това цената от първи юли беше определена твърде висока, непосилна за някои хора, така че не е възможно ново повишаване на цените“, смята кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Топлофикация-София“ в момента е най-големият длъжник на „Булгаргаз“ с дълг от над 300 млн. лева. Той ще продължи да расте, въпреки че сега, след отпускането на кредит за „Булгаргаз“ от държавата, ситуацията е по-спокойна“, увери кметът.

„След последното увеличение от преди няколко дни, когато КЕВР определи рекордна цена на газа от близо 300 лева за мегаватчас, разбира се, че всички сме изключително притеснени – това е цената, на която „Топлофикация“ купува, а в същото време тя продава със заложена от КЕВР цена от 122 лева за мегаватчас. Това е близо 180 лева разлика за всеки мегаватчас“, посочва Фандъкова.

Столичният кмет е получила уверение, че ще има достатъчно природен газ за отопление.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар