Златева: “Булгаргаз” очаква цена под 240 лв. за октомври, още няма отговор от “Газпром”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Булгаргаз” очаква цената на газа за октомври да е под 240 лева. Това заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по бТВ. “Предприехме действия, за да получим доставки от “Газпром”, но нямаме отговор от тях, добави тя. “Това, което правим с действията си е, че за нас газовите доставки не са шега и се опитваме да ги подсигурим. Ще осигурим достатъчно природен газ, че ако нямаме руски газ да не изпадаме в недостиг. Ще осигурим повече от необходимото”, каза още Златева.

Цената под 240 лв. е приемлива за бизнеса на този етап, тъй като преди дни работодателите и синдикатите заявиха, че за тях пределната цена на газа е до 250 лева за мегаватчас, тъй като над нея следват фалити.

“Булгаргаз” все още има действащ договор с “Газпром” до края на 2022 г., ние, като изрядна страна по договора, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден заявки за договорените дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме действия да получим остатъчното количество природен газ по договора, но за нас е изключително важно да осигурим сигурни и надеждни доставки”, коментира още Златева.

Предишният подход да се пускат търгове месец за месец е поставило “Булгаргаз” в ситуация да осигурява количества и за тази година, категорична е Деница Златева.

“Вчера обявихме стартирането на четири търга (б.р. за доставка на втечнен газ) – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис”, заяви Златева.

Златева коментира още, че е налице интерес към търговете за втечнен газ, които организира държавното дружество.

“Има интерес към търговете. Търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември. Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв.”, каза изпълнителният директор на “Булгаргаз”. По думите ѝ така са организирали процеса, че да има максимална конкуренция между фирмите.

“Случвало ни се е да ни дават оферти и пред сградата с офиса ни. Това не се прави така, трябва да се спазват конкретни процедури”, обясни още тя.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар