“Златен век” пред бутане? Главният архитект с SMS-и от “Артекс”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният архитект Здравко Здравков обяви, че не е удължавал разрешението за строеж на небостъргача “Златен век”, който се строи в столичния квартал “Лозенец” от строителния гигант “Артекс”.

Според него ДНСК трябва да реши сега: Законно ли е или не строителството му?

Здравко посочи пред медиите, че е предал всичките документи на ДНСК и ако комисията установи, че “Златен век” се строи незаконно, предстои спиране на строежа и премахване на построеното дотук.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той каза още, че често е получавал “настойчиви” SMS-и от инвеститори. Такива получил и от фамилията Мирянови, собственици на “Артекс”, но отказа да каже какво е съдържанието им. Само каза, че не е “Псалм 91”.

Припомняме ви, че скандалът с небостъргача “Златен век” избухна, след като стана ясно, че фирма “Артекс” е продала евтини и луксозни апартаменти на представители на управляващата партия ГЕРБ, след като се е възползвала от законова поправка, гласувана от партията, която пък е направила възможен строежът на сградата.

Никоя от въвлечените институции към момента не може да обясни дали небостъргачът е законен или не.

От Дирекцията “Национален строителен контрол” (ДНСК) обявиха, че от 21 март отново са започнали проверка на строителните книжа на “Златен век”. Резултатите щели да са готови този петък.

Разрешението за строеж на 34-етажна сградата на ул. “Златен рог” №10 в кв. “Лозенец” е издадено на 26 януари 2007 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила няколко месеца преди да се промени устройственият план за квартала, който не позволява толкова високо здание на това място. Разрешителното за строеж е издадено на името на ЕТ “ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова” и ЕТ “Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт”.

Така нареченият протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г.

Тъй като обаче строежът така и не започва, строителното разрешително, което е със срок от 5 години, изтича и е използвана възможността за презаверяването му за още 5 години. Това е станало на  19 ноември 2012 г. Документът отново е подписан от арх. Диков на името на фирма “Кристела” ООД с управител Румен Марков.

И в следващите години обаче строителство не започва, а фирмата-собственик на терена става притежание на Пламен Мирянов и съпругата му Весела, съсобственици и на “Артекс”.

На 14 декември 2016 г. новите собственици на “Кристела” подават в направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ) заявление за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 3 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка, а три дни по-късно административното производство за това е прекратено. Впоследствие обаче законът е променен, а строежът на небостъргача – подновен!

Скандалът “Апартаментгейт” доведе и до поредица от оставки в кабинета, а предстои да стане ясно и каква точно ще бъде съдбата на Цветан Цветанов, дясната ръка на премиера Бойко Борисов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар