„Златният паспорт“: Властите поискаха отмяна на гражданство срещу инвестиции

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на така наречените „златни паспорти“. Министерството на правосъдието иска да се прекрати възможността чужди граждани да получават българско гражданство срещу инвестиции у нас, съобщи Нова телевизия. Досега чужденци можеха да получават български паспорт, ако инвестират над милион лева. Често, обаче се е случвало гражданството да бъде дадено, а инвестиция да няма. Според Европейската комисия подобна схема за гражданство създава риск за целия съюз.

Кен е от Китай, през 2019-та инвестира 520 000 евро в облигации и така получава разрешение за постоянно пребиваване в България. „Харесва ми бизнесът с вино. В Китай консумираме много вино всяка година“, споделя бизнесменът Кен Лиу.Пандемията и допълнителни изисквания в закона обаче не му позволяват да извърви процедурата докрай, за да получи българско гражданство. „Бизнесмените предпочитаме да вземем гражданство чрез инвестиция, защото по този начин парите ни са защитени и има и шанс да спечелим нещо, ако облигациите поскъпнат“, допълва Кен.


По данни на министерство на икономиката за последните 4 години инвестираните средства с желание за пребиваване или гражданство са малко над 547 млн. лева ( 547 070 540, 63 лв.) До сега 121 чужденци имат златен паспорт, но на част от тях документът е отнет, тъй като не поддържат вложените пари. Затова от Министерството на правосъдието искат получаването на гражданство срещу инвестиции да бъде прекратено.

„Това е сфера на тежки корупционни практики. Говори се за десетки стотици хиляди евро, за да се създаде произход на средствата, да се направят едни инвестиции много често в акции“, заяви Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието.

За последните години най- много чужденци от Китай и Русия са поискали гражданство или пребиваване у нас. Притесненията на властите са, че процедурата е бърза, а проверката след това – формална.

Защо трябва да отпадне така нареченото „инвестиционно гражданство“

„Да продаваш сигурност и морал срещу пари, макар и да си държава, не е най-доброто, което може да правим. Често такива лица, които са придобили по такъв начин българско гражданство, може да са свързани с престъпни структури не само криминални, но и терористични организации, включително и с международни финансови измамници“, посочва адвокатът Людмил Рангелов.

„Според мен това е една от пречките да бъдем приети в Шенгенското пространство, това е една от пречките да получим и безвизов режим за посещение в САЩ“, твърди Дерменджиев.

Междувременно ДАНС проверя 48 лица, за които органите на реда имат съмнение, че направените инвестиции са реални. А Кен смята, че България е добро място за бизнес и остава с надеждата страната да облекчи правилата: „Обичам България и се надявам, че процедурите в страната ще бъдат по-приветливи за чужденците“.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар