Либерал

Знаете ли защо този ден на либералите им е по-болезнен и травмиращ от всеки друг?

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Знаете ли защо този ден на либералите им е по-болезнен и травмиращ от всеки друг?

Защото им подсказва по-особено остър и мъчителен начин за едно онтологично, неразрешимо и екзистенциално противоречие в тяхната либерална идеология. Либерализмът е единствената голяма и влиятелна идеология в цялата човешка история, в името на която и заради чиито идеали никой никога не се е жертвал.

Саможертвата е най-големият израз на любов към нещо възвишено. Тя е основен мотив в християнството, където Исус се жертва на кръста, а след милиони християни следват примера му. Саможертва има в национално-освободителните движения, както знаем много добре ние българите. Дори отреченият комунизъм има многобройни примери със смели саможертви на хора в негово име – и то предимно съвсем млади (Вела Пелова, Вапцаров и безброй други). Фашизмът и нацизмът с цялата си ценностна изкривеност също могат да се похвалят с много саможертви в името на идеологията си – включително и сред неонацистките батальони в днешна Украйна – в каквито и неверни и извратени неща да вярват, поне показват готовност за саможертва в името на тази вяра. Дори и футболните агитки понякога си дават кръвта заради това, в което вярват. Но не и либералите.
Докато либералите никога в цялата история не са се жертвали за своята идеология, която уж е най-висшето и универсално човешко добро. Когато им трябва “саможертва” в името на либерализма, винаги използват чужда кръв – я на ислямисти, я на националисти или нацисти, я на американски патриоти. Но няма нито един пример на кълнящ се в либерализма либерал, който да си е дал кръвта за идеите си. Дори “лумпените” на либерализма в Щатите не са самите либерали, а са някакви антифа, левичари, Блек Лайвс Метър. Самата Украйна е проект на либералите, но за този проект кръвта си не дават либералите, дори украинските – те са по офисите, медийните центрове, тинк танковете, пиар лабораториите; кръвта си за либералния проект Украйна дават нацистите и бандеровците, либералите са само чиърлидъри отстрани.
“Саможертвата” на либерала за неговите идеали винаги се е ограничавала до това да напише статус или да си сложи знаменце на профила.
Заради това толкова много ги боли от 9-ти май. Заради числото 27 милиона. Защото срещу него стои една кръгла НУЛА. Нула саможертви в името на техните идеали, в името на либерализма.
А те знаят на подсъзнателно ниво, че идеология, за която никой не е готов да се жертва, вече е умряла и е просто въпрос на време това да се осъзнае. Заради това са тия истерии, тая болка, тази тревожност на 9-ти май.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар