Знаете ли какво е Четвъртъчната сол и как се приготвя – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В много славянски ритуали хлябът и солта се използват широко като символи на гостоприемство и благополучие. На солта се приписва специална чудотворна сила. Използвана е за лечение на хора и животни, носи се на гърдите в амулет като талисман. Уникалната сол може да се освещава само веднъж годишно, но се използва през цялата година, тъй като не губи свойствата си, пише tribune.bg.

Четвъртъчна сол се нарича сол, донесена в храма за служба на Велики четвъртък, преди Великден. Освещава се със специална молитва, след което се използва с особено благоговение от вярващите. Това била и основната причина за популярното почитане на „четвъртъчната сол“.Този необичаен продукт се приготвя на Велики четвъртък на Страстната седмица. Някои смятат, че е достатъчно да се освети обикновената сол в църквата; други, че солта трябва да се остави пред иконите за една нощ; трети, че солта трябва да се събира „от три къщи“, тоест от три различни къщи да се поиска сол от собствениците.


Има сведения, че за да се даде на солните кристали чудотворна сила, е било достатъчно да се извадят навън от дома под откритото небе в четвъртък вечер в Светата седмица. Човек може да използва Господната молитва, да прибегне до помощта на специални молитви за болните или да приложи молитва, отправена свободно и съдържаща конкретна молба.

Като алтернатива можете просто да четете молитви върху сол в четвъртък. Изсипете я върху чиста носна кърпа или я дръжте в лъжица над свещ, докато четете „Отче наш“ или друга любима молитва. След това поставете солта на перваза на прозореца за три дни.

Друг начин на приготвяне: Опаковка сол се загрява в тиган и докато се разбърква, се изговаря молитвата „Отче наш” 5-10 минути. Пази се на тъмно и действието ѝ е аналогично на светената вода.

Това лекарство обикновено се пръска преди влизане в къщата (покрай прага), така че на злите духове да им „изгорят” краката и да не могат да влязат. Освен това ъглите на къщата се поръсват със сол, за да се неутрализира негативната енергия вътре и да се предотвратят възможни кавги в семейството. 

Четвъртъчната сол е силен амулет за дома и човека. По-добре е да се съхранява в чиста торбичка или кутия от естествени материали. Излизайки от къщи, можете да носите сол в джоба си или да я окачите на врата си в малка торбичка – така ще бъдете защитени не само у дома, но и навсякъде другаде. За семейно щастие и хармония в семейството се препоръчва да поставите увита в кърпичка сол под възглавницата на всеки член на семейството. Също така това „вълшебно средство“ ще бъде отлична защита срещу безсъние или кошмари, ако го поставите под главата на леглото си през нощта (трябва да се смени след три дни).

Освен това може да се съхранява в колата като талисман срещу злополуки и различни аварии. Храната, осолена с вълшебното лекарство, ще се превърне в талисман за вашето здраве, ще подсили и пречисти енергията. Също така, за да защитите и умножите парите си, те могат да бъдат поръсени директно в портфейла или специална кутия с монети.

Според народно поверие, ако имате проблеми с парите, трябва да разтворите от солта в съд с вода и да поставите монета в нея. Четете молитвите всеки ден на свещ, докато водата се изпари, след това вземете монетата, сложете я в копринена червена торбичка я носете в портфейла си – оттук нататък няма да страдате от липса на пари.

И така, първото нещо, което трябва да запомните – старайте се да използвате само естествена каменна сол, без никакви добавки (включително йод) или морска сол (освен това, последната е по-подходяща за разтваряне във вода).

Четвъртъчната сол е добро средство за защита от лоши очи и беди.

Снимка: Pixabay

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар