Зоран Заев: Кирил и Методий са гордост за целия регион – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Кирил и Методий са гордост за целия регион. Трябва да оставим историята на историците, а не на политиците”. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти, предаде бТВ.

Той обясни, че в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали мисии из целия регион.

“Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост. И това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи”, категоричен е Заев.

По време на брифинга Заев посочи, че “историята ни е обща и да оставим различията назад”.

Попитан чий цар е цар Самуил, той заяви, че “вероятно дебатът за това ще е вечен, но подчерта, че за него е “по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно”.

“Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне”, категоричен е той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Премиерът изрази надеждата си за инвестиции от България и в най-кратки срокове български компании да отидат с желанието да правят бизнес в Македония.

Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара. Сега е 600 млн. долара.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар