Зорница Русинова: България ще спечели много от влизането в еврозоната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската зелена сделка е амбициозен проект на Европейския съюз, насочен към постигането на климатична неутралност до 2050 година. Тази амбициозна цел изисква мащабни промени във всички сектори на икономиката, включително енергетика, транспорт, индустрия селско стопанство и други. В България, като част от ЕС, тези промени поставят редица предизвикателства пред работната сила.

Участвай в Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

По темата разговаряхме със Зорница Русинова, Председател на икономически и социален съвет на Република България и бивш министър на труда и социалната политика. Тя посочи негативната демографска тенденция и големият процент българи, които не участват в пазара на труда, като най-големите предизвикателства за работната сила у нас.

Г-жа Русинова подчерта важността на инвестициите в образование и иновации, които са от съществено значение за създаването на нови работни места и устойчиво икономическо развитие.

“Необходим е не само конкретен план, но и сериозен ангажимент от структурите, свързани с пазара на труда – Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Агенция по заетостта и т.н. Тук мерките, които могат да се предприемат, са няколко. Първата е да се установи какъв е профилът на хората извън системата – дали това са младежите, които нямат желание да работят, демотивирани са и нямат достатъчно умения да започнат работа; част от младите хора, които са от уязвими групи и нямат достъп до образование или младежи, които са получили добро образование, но все още не могат да намерят достатъчно мотивираща и финансово атрактивна работа. Има и още една група хора, тези в предпенсионна възраст, за които е трудно да се върнат на пазара на труда и за тях мерките трябва да са съвсем различни”, посочи г-жа Зорница Русинова.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход – Green Transition Forum 4.0 >>

Според нея влизането на страната ни в еврозоната е необходима стъпка, която ще има положително влияние.

“Единственият път, който България би могла да има, е пълноправното членство в еврозоната. Това ще доведе до по-добър икономически растеж. Притесненията на голяма част от институциите, бизнеса и гражданите са, че ние малко трудно ще отговорим на формалните критерии за влизане в еврозоната”, обясни г-жа Русинова.

“За страни като България това е важно, тъй като това е една предпоставка за по-добър финансов просперитет, но и за нас като малка държава е важно да останем свързани с останалата част от Европа. Влизането на България в еврозоната ще доведе до по-голяма предвидимост за инвеститорите, до повече работни места и по-добра икономика”, категоричен е бившият социален министър.

Как може да се насърчи заетостта и да се подобрят условията за труд, какви ще бъдат последиците от предстоящото влизане на България в еврозоната, очаква ли се повишение на цените на стоките и услугите?

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Вижте целия разговор с г-жа Зорница Русинова във видеото!

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Геотехмин, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, , Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване АД, Българска асоциация “Природен газ”.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Bulgaria On Air, Investor.bg, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар