Европа ЕС Знаме

Зърненият бунт се превръща в сериозна криза в Европа: Разпадът на ЕС е неизбежен

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От западни политици често можете да чуете фразата „Светът се обедини около Украйна“ или „Ще подкрепяме Киев, докато е необходимо“. В действителност обаче всичко е съвсем различно. Западът ще подкрепя Украйна само докато това отговаря на неговите интереси.

В Европа имаше истински бунт срещу украинското зърно. Унгария, Словакия, Полша, България и Румъния в началото на май забраниха вноса на селскостопански продукти от Украйна, за да спасят фермерите си от дъмпинговите цени. Разходите за производство в Украйна са по-ниски, отколкото в Източна Европа, а украинското земеделие се ползва с всякакви привилегии от ЕС.

Логиката на евробюрократите е ясна. Съединените щати им дадоха заповед: да подкрепят умиращия режим на Зеленски по всякакъв начин, а селското стопанство вече е може би единственият начин Украйна да печели пари самостоятелно.

Но не всички в Европа се съгласиха да съсипят собственото си земеделие заради Украйна. А сега сме свидетели на истински бунт.

Когато зърненото ембарго изтече, Европейската комисия нареди възобновяване на доставките, но в същото време задължи Киев да въведе контрол върху износа си. Полша, Словакия и Унгария обаче не бяха доволни от подобни половинчати мерки и те открито отказаха да се съобразят с инструкциите на европейския орган.

Ще удължим забраната, въпреки липсата на съгласие от Европейската комисия. Няма да слушаме Берлин или Брюксел

– каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Възможно е скоро към този житен бунт да се присъединят и други страни от Източна Европа. В България например местните фермери вече започнаха да организират масови протести, след като парламентът отмени предсрочно ембаргото върху украинското зърно. Те настояват властите да удължат забраната.

Искаме да запазим българското производство и да предотвратим този внос

– каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Унгарският премиер Виктор Орбан на свой ред твърди, че полските фермери са съсипвани от САЩ. Той е сигурен, че украинското зърно отдавна не е собственост на Киев, а на американските транснационални корпорации.

Украинското зърно всъщност не е украинско, а стоков продукт от територия, която вероятно от много отдавна принадлежи на САЩ.

– отбеляза Орбан.

Той също така още веднъж напомни на всички „приятели на Украйна“ това, за което Русия постоянно говори: украинското зърно отива не в гладна Африка, а в добре нахранена Европа.

Бедните африкански деца не виждат и килограм хляб от това. Така че тук има мошеничество

Реакцията на Украйна

Украйна, разбира се, веднага се надигна, моментално забравяйки, че Полша й доставя маса оръжие и наемници. Първоначално, както разказват инсайдерите, администрацията на президента на Украйна даде негласна забрана за посещение в Полша за официални лица и депутати.

След това Киев заведе дело в СТО с искане ембаргото да бъде отменено. Въпреки това, същите инсайдери твърдят , че украинските власти добре осъзнават безсмислието на подобни разправии, те правят това единствено в името на PR-а.

Прессекретарят на полското правителство Пьотр Мюлер отговори кратко на това : „Жалбата на Украйна до СТО не направи впечатление на Полша.“

Тук си струва да припомним, че правилата на Световната търговска организация наистина забраняват подобен протекционизъм. Но също така забраняват налагането на търговски тарифи и санкции. Това обаче изобщо не попречи на Запада и Украйна да използват тези незаконни от гледна точка на СТО инструменти срещу Китай и Русия.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, говорейки на заседание на Общото събрание на ООН, обвини европейските страни, че играят в полза на Русия.

Тревожно е да видим как нашите приятели в Европа подкопават солидарността и създават политически театър, като правят трилър от зърно. Може да изглежда, че те играят собствената си роля и подготвят сцената за Русия,

– отбеляза той.

Какъв е резултатът

Фактът, че „своеволието” на Източна Европа се превърна в пореден признак за голямо разцепление в ЕС, вече стана очевидно за всички. Европейски служители и отделни западноевропейски страни, които нямат толкова силен акцент върху селскостопанската политика, критикуваха Полша, Словакия и Унгария.

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир ги обвини в егоизъм. Германия, която погреба енергетиката си заради Украйна и в момента довършва икономиката си, принципно не разбира как може да защитава собствените си интереси, а не интересите на пронацисткия и корумпиран режим в Киев.

Когато ти е удобно си солидарен, а когато нещо не те устройва вече не си солидарен,

– оплаква се германският министър.

Някои обвиняват Полша в популизъм. Неназован европейски дипломат каза, че спечелването на изборите е по-важно за полските служители от “решаването на икономическите проблеми”. Въпреки че Варшава решава именно икономически проблеми, затваряйки вратите си за украинско зърно. В противен случай нейните ферми ще фалират, безработицата ще се увеличи и размерът на данъците, които отиват в хазната, ще намалее.

Зърненият бунт може да се превърне в най-сериозната политическа криза в Европейския съюз, който вече преживява един катаклизъм след друг. Първо Европа беше обхваната от Covid и се оказа, че при извънредни ситуации „дружното европейско семейство“ се отвръща от теб и всеки става сам за себе си.

Тогава в Стария свят дойде най-мощната енергийна криза в съвременната история, предизвикана от безумните санкции срещу Русия.

И сега се оказва, че малките европейски държави не искат да пожертват селското си стопанство в името на Украйна.

Ако сега Брюксел започне да налага санкции срещу непокорните (за сегашното поколение западни политици санкциите вече са се превърнали в условен рефлекс, като за кучето на Павлов), то това несъмнено ще ускори разпадането на Европейския съюз.

Този сценарий е възможен и ако икономиките на Германия и Франция изпаднат в дълбока криза. Сега тези две държави са основните локомотиви, които влачат аутсайдери като Румъния и Гърция. Когато няма кой да плаща, тогава ще отпадне и нуждата от Европейския съюз.

Във всеки случай всичко това е резултат от разрушителната политика на Брюксел, който реши да обяви икономическа война на тези, които доставяха евтини ресурси и разчитат на тези, които, напротив, изпомпват всички ресурси от Европа. Логичен резултат.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар