Протест

Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести. Причина за недоволството е безконтролният по думите им внос на зърнени култури от Украйна и Молдова. В същото време в разгара си е жътвата у нас, съобщава бТВ.

Нели Стоянова е председател на земеделска кооперация. Вече са прибрали ечемика, до дни ще приключи жътвата на пшеница и остава да ожънат рапицата. И въпреки добрите добиви от пшеница при тях, няма интерес към изкупуването на стоката

“Вярвам, че ще приключим към 650-670 килограма като среден добив, като спрямо миналата година е повече. Качеството ни е много добро, с висок протеин, с висок хектолитър и това, което направих като първи проби, говорим за хлебна пшеница Истината е, че в момента цена няма нито висока, нито ниска. Търговия никаква”, разказа тя.

Според Нели Стоянова причината за липса на пазар на родното производство е голямото количество внесено у нас украинско зърно. “Ако не продадем продукция, няма да успеем да се издължим, да извърши плащания, които предстоят в края на август, в началото на август пък камо ли да говорим за следващата година като запасяване с торове, препарати”, добави тя.

„Има един огромен проблем, който в момента се случва в България и това е вносът на украинско зърно под всякаква форма. Липсата на цена заради евтиния внос унищожи пазара на местната продукция“, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите ѝ няма фитосанитарен контрол на влизащата стока от Украйна, която не е член на ЕС.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар