Зърнопроизводители на протести в редица градове заради безконтролния внос на некачественото украинско зърно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зърнопроизводителите излизат на протести в редица градове днес. Организират ги Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Те негодуват срещу безконтролния внос на зърно от Украйна и липсата на защита от българската държава за българското зърнопроизводство. Опасяват се от фалити. Недоволстват и от условията по европейската Зелена сделка, която оскъпявала продукцията им и била неприложима. Обявяват се против добива на шистов газ в страната.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати.

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред БНР. „Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре.“

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11.

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града. Шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. „Горно Езерово“ до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от „Водопада“ до центъра на града и обратно.

И зърнопроизводителите от Ямболско излизат на протест

В Пазарджик протестът на земеделските производители ще започне в 11 от парк „Стадиона“. В продължение на два часа с шествие ще бъдат блокирани възлови кръстовища и булеварди в града.

Около 12 часа се очаква тежкотоварните машини да преминат през моста на река Марица като по този начин ще бъдат блокирани изходите към Велинград, Пещера и Батак.

След това шествието ще премине по околовръстния булевард „Стефан Стамболов“ до изхода за Пловдив. От полицията призовават гражданите в рамките на тези два часа да използват обходни маршрути.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар