Ивайло Иванов пак се намърда: Стана шеф на Столичния инспекторат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше уволнен от системата на вътрешните работи заради насилието над протестиращите през 2020 г., е назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ).

Назначението се прави от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Правомощията на Иванов бяха прекратени на 16 май т.г. заради „нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото“.

Според мотивите на вътрешното ведомство при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Тогава пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани и журналисти.

След уволнението си бившият главсек заяви: „Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава, не съжалявам за нищо, което съм направил, мисля, че през цялото време действията ми са били в името на върховенството на закона“.

„Отстранен съм заради полицейско насилие и социолигически проучвания, защото се нагнетявало напрежение срещу полицейско насилие, така пишеше. Мотивите за отстраняването ми първоначално ми бяха отказвани. После се запознах, те станаха и публично достояние“, каза още той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар