Ивайло Мирчев: Енергийната мафия богатее за сметка на домакинствата и фирмите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За 30 години, включително в последните 12, не бяха положени никакви усилия за реформиране на сектор енергетика. Енергийната мафия богатее за сметка на домакинствата и фирмите. Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ позволява цената на тока да не бъде пипана до юли 2022 г., твърди водачът на листата на „Демократична България“ в Бургас Ивайло Мирчев. 

– Кой е виновен за енергийната криза? И как ще се справим с нея, г-н Мирчев?

България е в перманентната енергийна криза. За 30 години, включително в последните 12, не бяха положени никакви усилия за реформиране на сектор енергетика. Той изглежда по абсолютно същия начин, по който го завари Бойко Борисов в началото на управлението си. Единствената разлика е, че ключови компоненти на енергийната ни система излязоха от строя – базата в Кочериново, например.

Не беше започнато преструктурирането на „Мариците“. Разговорите със собствениците на ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 3, т.нар. американски централи, не доведоха до абсолютно нищо полезно за българската енергетика. В „Топлофикация – София“ не бяха изградени когенерации. Най-елементарното нещо е близо до големия консуматор да се изградят големи производствени мощности за електроенергия, но това не беше направено. Бяха заровени 3 млрд. лв. в АЕЦ „Белене“ и практически всичките тези средства, които можеха да бъдат използвани за реформа на българската енергетика, отидоха в започнати и недовършени проекти и за корупционни практики.

Ще дам един много ярък пример: така нареченото ЕСО – държавния Електроенергиен Системен Оператор, за който малко хора са чували, за малко повече от 2 години е похарчил 750 млн. лева. Никой не знае за какво са ги похарчили. Това е само един от многото примери за нищоправенето и корупцията в енергетиката.

По-лошата новина е че трудностите в системата предстоят. След тези 12 години безвремие, ние сме с най-нисък процент газификация на производството на електроенергия. За сметка на това имаме огромен процент въглищни централи, ситуация, сходна на тази в Полша.

От тази гледна точка през следващите години ще бъдат нужни огромни инвестиции за модернизацията на сектора. Бяха изсипани милиарди – 3 млрд. лв. за 1 година за „Турски поток“ – един напълно ненужен за България проект. За сметка на това 12 години не можем да направим гръцката връзка, която ще ни донесе реална диверсификация, евтин газ, възможност за използване на втечнен газ от други страни. Не беше направена румънската връзка, но беше направена връзката със Сърбия, също напълно безсмислена. Виждате за какво говоря – за умишлени действия за осигуряването на Руския поток.

Всички са наясно, че в момента, в който бъдат изградени тези връзки, политиката и търговските преговори с Русия практически стават изключително лесни за България.

За сметка на това ние все още нямаме нормална алтернатива. Беше направено всичко възможно гръцката връзка да се забави максимално. До такава степен, че тя беше проектирана да мине по дъното на язовир „Студен кладенец“. Когато си на сушата, а не в морето, да минеш през язовир – световната практика не познава друг такъв абсурд! И това забави проекта с две години. Ето така действа енергийната мафия.

– Вероятно това се отразява и на преките потребители?

– Точно така, тази енергийна мафия много държи приходите в енергетиката да се увеличават за сметка на домакинствата и фирмите. Най-яркият пример – в момента, много експерти казват, че цената неминуемо трябва да се вдигне. Всъщност във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ има достатъчно пари, които могат да компенсират регулирания пазар.

Казано по друг начин, вместо да се вдига цената на тока от 1 януари, тя не трябва да бъде пипана до юли 2022 г. До тогава очакванията са цените да се нормализират и въобще да не се налага да бъде пипана цената на тока или да се увеличи в рамките само на 2-3 процента. Обаче се опитват да ни сервират вдигане на цената на тока с 20-30% от януари, все едно тези пари във Фонда не съществуват. Това обслужва единствено енергийната мафия. В нея са хора от най-различни партии, обединени от общия бизнес интерес.


Снимка: Фейсбук

– Ще търсите ли подкрепа от други партии за тези си идеи?

– Ние призоваваме вече втора седмица да бъдем подкрепени. Странно е, че служебното правителство мълчи по темата. Енергийният министър се е превърнал в слуга на интересите на модела ГЕРБ – ДПС и за съжаление резултатът от неговата дейност вече половин година е не реформа на енергетиката, а запазване на статуквото.

– Как да се компенсира увеличението на енергийните цени за бизнеса и как за домакинствата?

– Първоначално правителството беше предвидило 50 лв. на мегаватчас помощ за бизнеса. Ние предложихме малко по-различна схема и поне удвояване на помощта за мегаватчас. Правителството се съобрази с това и в момента помощта за бизнеса е адекватна. За малките и средни предприятия обаче има и една особеност по отношение на търговците, с които те са длъжни да сключват договори за доставка на електроенергия. Нашето предложение за защитена цена ги пази до края на ценовия период – юни 2022 г.

Относно домакинствата, единственото решение е запазване на цените на електрическата енергия до юли, като в същото време се предвидят компенсации и защитени цени за бизнеса. Важен приоритет за „Демократична България“ е в есенно-зимния сезон да защитим всички домакинства, управлявайки в обществен интерес финансовите резерви в системата на енергетиката. Считаме, че натрупаният финансов ресурс е повече от достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар. Икономическата обстановка е достатъчно турбулентна, за да трябва допълнително и цената на тока да я взривява.

По отношение цената на природния газ има едно престъпно обстоятелство, за което сме поискали оставката на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов. България има договорени 1 млрд. куб. м. газ със Азербайджан, от които в момента са влезли едва 16%.

Основният проблем е, че връзката до Петрич може да поеме 3-4 млн. кубика на ден, но ако бяхме мислили в защита на националния интерес, щяхме да започнем да внасяме газ от Азербайджан още в началото на годината и до момента щяхме да внесем цялото договорено количество. Разликата в цената огромна – $800 за 1000 куб. м. е цената на руския газ, срещу $153 за азербайджанския.

– Каква е позицията на „Демократична България“ – в подкрепа изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, или на АЕЦ „Белене“, или против двата проекта?

– Едно от най-грешните схващания е, че ако България има нова ядрена мощност, това ще реши всички наши проблеми в енергетиката. Твърдението е невярно, първо, защото дори днес да започнем да строим нова ядрена централа, тя ще бъде готова през 2031 г., когато пазарът на електроенергия ще бъде много по-различен от днешния.

Преди 10 години ВЕИ-тата и фотоволтаиците имаха нужда от огромни субсидии, за да оцелеят икономически. Днес всичко е по различен начин – фотоволтаиците са изключително икономически изгодни. Те не се нуждаят от субсидия и дори български енергоразпределителни предприятия могат да смогнат да свързват такива в системите си.

Бъдещето на енергетиката е в т.нар „умни мрежи“. Концепцията за големия град е не да залагаме на една голяма мощна електроцентрала като „Белене“, а на множество малки енергоизточници в рамките на населеното място. Това е много по-ефективно. Загубите от пренос на енергия са по-малки и подходът е доста по-смислен. Вече атомни електроцентрали не се изграждат. Ако все пак се строят, то е в страни със специфични нужди. Но никъде не са частна инициатива.

Няма атомна електроцентрала, която да се изгражда от частни инвеститори и причината е, че инвестицията е много голяма и рискова. За да построим АЕЦ „Белене“, ще трябва да отделим 25 млрд. лева. Това е близо една пета от брутния външен дълг на България. Т.е. ние трябва да заделим 25 млрд. заради 2000 мегавата от 2 реактора, които ще заработят през 2031 г., когато няма да знаем каква ще е цената на тока и дали това ще е изгодно на държавата. Заради енергията от възобновяеми източници след 10 години пазарът на ток толкова ще е променен, че подобни големи енергийни мощности ще станат излишни за електросистемата на всяка страна.

Освен всичко друго, няма никакви индикации за необходимост от допълнителни мощности. Дори почетният председател на ДПС д-р Доган си слага газови турбини в ТЕЦ „Варна“, явно за да подпомогне електроенергийната система на страната (смее се). Същото прави и г-н Ковачки – всичките му въглищни централи минават на газ.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар