Ивайло Мирчев: Промените в Конституцията целят да няма нов Гешев – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Начинът, по който харчеше служебното правителство, особено в последните месеци, там имаме доста забележки. Тепърва ще се видят интересни факти. Едното, от които вече се вижда. В момента, когато АПИ е отворила ценовите предложения, практически около 4 млрд. лева вече са обречени в какви пътностроителни фирми ще попаднат. Нещо, срещу което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на управление на онази сложна коалиция от 4 партии. Виждаме, че АПИ, в рамките на 4 дни, когато се вижда, че служебното правителство пада, е успяло да отвори ценовите оферти, което означава, че едни 4 млрд. лева отиват в едни конкретни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната обществена поръчка, са били отстранени по технически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години”.

Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

По думите му редовното правителство сега няма избор, защото след отварянето на ценовите оферти единствената възможност е да бъдат обжалвани обществените поръчки, което според него е много притеснително:

“Другото притеснително, което няма обяснение от АПИ, не случайно веднага бяха сменени шефовете ѝ, е защо конкурентите в  това състезание са били отстранени винаги на база технически критерии”.

Мирчев подчерта приоритетите пред парламента и правителството – Бюджет 2023 и конституционната реформа на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Ивайло Мирчев изказа притеснение, че “странната активност” на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел:

“Кандидати за следващия Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е точно това, което не трябва да се прави. Тези, които ще го свалят, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев. … Да имаме и прокуратура, и съдебна система, които поне малко да наподобяват румънските”.

“Това не е защото са ни станали много симпатични. За да променим Конституцията, са ни необходими 180 гласа в парламента. … В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и “Възраждане”, ще ни трябват и БСП, дори и ИТН. … Г-н Пеевски, той дойде в нашата стая, за да си говорим за промени в Конституцията, и никой не очакваше ДПС да изберат него. Нека не си мисли никой, че ние сме наивници, които мислят, че могат да седнат със Сатаната и да се разберат. Много добре осъзнаваме какво се случва и с кого си имаме работа”.

Ще говорим с всички в Народното събрание, но няма да престъпим принципите си, подчерта Ивайло Мирчев и обясни:

“В конституционната комисия в парламента не трябва да влизат ярки политически лица, които противопоставят прекалено. Всяка политическа сила да направи крачка назад и да си представи идеите. Сядаме и започваме професионални разговори кой е най-добрият начин за реализиране на конкретните идеи. Не става дума за коалиция и обединение, а за честен политически разговор, който трябва да се случва публично. Тези промени трябва да бъдат много добре обосновани”.

Относно имунитетите на народните представители Мирчев посочи, че ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар