Иван Гешев: Заради войната срещу прокуратурата ще има бум на престъпността

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не става въпрос за война между МВР и Прокуратурата поне от страна на Прокуратурата. Води се война срещу Прокуратурата, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство за оказан натиск върху наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари, отпусни за строителството на лот 5 от автомагистрала „Хемус“.

Според главния прокурор интерес от тази война имат само престъпниците и естествен резултат от това е бум на престъпността. Цената за това ще платят българските граждани, каза Гешев. Той подчерта, че има дългогодишен стаж в правоохранителните органи и за пръв път вижда такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори и то дами.

Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или някой обикновен гражданин, позицията на който не се харесва на някого, заяви главният прокурор.

Той коментира, че е чул, че служебният министър Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт. Това не е професионален конфликт, заяви Гешев. Това е вероятно незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието, посочи той.

Според Гешев така някои хора възприемат напълно погрешно основните европейски принципи и стандарти като върховенство на правото и разделение на властите. Главният прокурор е на мнение, че независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато отстоявана в интерес на българските граждани.


Снимка: БТА

Българското общество трябва да знае, че ние ще работим само и единствено в техен интерес, няма да воюваме с никого, освен с престъпността. Всичко останало е за тези, които го правят, допълни главният прокурор Иван Гешев.

Малко по-рано прокурори заявиха на брифинг, че им е упражняван безпрецедентен натиск от директора на ГДБОП Калин Стоянов относно разследването по казуса „Хемус“, а номинираният за вътрешен министър отрече обвиненията и посочи, че прокуратурата умишлено е неактивна, за да предпазва от наказателна отговорност бившите управляващи.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар