Иван Гешев: Има данни, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил алкохол

Иван Гешев: Има данни, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил алкохол

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че има информация, че шофьорът, който е загинал край Панчарево, е употребил голямо количество алкохол, каза главният прокурор Иван Гешев на излизане от среща с представители на Института за пътна безопасност.

„Единствената ми информация е преди да дойда. Сега, не мога да гарантирам за пълна достоверност, че има данни, че е употребил сериозни количества алкохол. И тук възниква въпросът, който години поставяме, че е на лице в пъти ръст, даже десетки, стотици пъти ръст на престъпленията, свързани с употреба на МПС след употреба на алкохол и наркотици. И сме изготвили съответни законови предложения още в 44 НС – да се отнема превозното средство, собственост на дееца, при ПТП и последвала смърт да се квалифицира като умишлено престъпление. По време на Саркози със сходни мерки бяха постигнати много сериозни резултати във Франция“, каза Гешев.За нас е изключително важно да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в името на българските граждани, каза главният прокурор по време на дискусията. 


Експертите и главният прокурор Иван Гешев се събраха на дискусия по мерки, с които да се сложи край на войната по пътищата, след поредицата от тежки катастрофи. Срещата е организирана от Института за пътна безопасност.

Моето разбиране е, че никоя институция не може да е силна сама, отбеляза Гешев. Няма как да се постигне постоянен сериозен ефект, ако няма координация, каза Гешев и добави, че у нас има сериозни законодателни пропуски и е добре да приемем бързо доказали своята ефективност европейски практики.

Повечето проблеми пред българските граждани и общество, включително пътната безопасност, зависят от работата на много институции, смята Гешев. Според него крайният резултат, който гражданите очакват, е чувствително подобряване на пътния травматизъм и „тази война по българските пътища“. Той не може да се постигне от една институция, каза Гешев. Българската държава и институции са в дълг на българските граждани и общество изобщо за престъпността, смята главният прокурор.

„Проблемите тук в голяма част се дължат на хубавата българска дума безхаберие. Просто никой не го интересува тази тема. За нас е изключително важно, да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в името на българските граждани и затова многократно съм казвал единственият противник на прокуратурата е престъпността“, каза Гешев.

Пътната безопасност е елемент от националната сигурност. Повече от десет години сме най-опасната страна за движение в ЕС с малки изключения, има заплаха за националната ни сигурност, посочи председателят на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. Като причини той маркира политическата нестабилност, неглижиране от институциите като досаден служебен ангажимент на пътната безопасност, както и нарушената координация между тях. Институциите не си говорят помежду си и жертва сме хората, които се движим по тези пътища, допълни Милчев.

Според него политическата нестабилност също е фактор, който влияе на безопасността по пътищата.

„Корупцията на пътя убива“, каза още Милчев.

По време на дискусията стана ясно, че по пътищата у нас към момента се извършва спешна рехабилитация – подмяна на пътни знаци, полагане на маркировка.

На срещата не присъстваха представители на МВР, макар и това да е било обещано. 

Милчев обясни, че е получил лично потвърждение от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че ще присъства на срещата, но представители на МВР липсваха. „Няма представител на МВР, Демерджиев и екипа му са жертва на политическото противопоставяне. Обявявам война на политическото противопоставяне между институциите“, съобщи Милчев. Той посочи, че корупцията ни убива – нито редовното, нито служебното правителство не пожела да извърши одит на пътищата.

„Има реална опасност за националната ни сигурност. Ние продължаваме да бъдем най-опасната страна в Европейския съюз за пътуване по пътищата, с малки изключения на моменти от страна на Румъния. Зачестилите произшествия дават ясна предпоставка да заключим, че има реална опасност за националната ни сигурност“, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според него причина за това е, че през последните три години са налице политическата нестабилност и това води до нарушена координация между институциите.

Захари Христов, заместник-министър в МРРБ заяви, че вече има видими резултати от тяхната работа. Той обясни, че вече публикуват всичко в сайта на АПИ, за да има прозрачност. „Първата и голяма крачка към осветляване на сектора – гражданите могат да видят кой и какво върши. Всичко ще бъде видимо. Предприели сме множество действия за безопасност на пътищата“, посочи Христов.

Иво Иванов, председател на АПИ каза, че много ударно са предприели действия за осигуряване на пътна безопасност. „Сменят се пътни маркировки, пътни знаци, почистване на мантинели и други дейности“, посочи той. Иванов посочи, че АПИ може да оказва влияние по пътя с тези неща.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар