Иван Гешев пита дали може да разследва президентът

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд на Република България да тълкува конкретни текстове от върховния закон. Искането е свързано с имунитета на държавния глава, като документът е публикуван на сайта на прокуратурата.

Става ясно, че Гешев се интересува от точната дефиниция на определението „държавна измяна“.

Обвинител номер едно пита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът на Републиката може да е извършил престъпление. Припомняме, че според чл. 103 от Конституцията държавният глава и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправя и шест въпроса до Конституционния съд.

От държавното обвинение питат и дали отбелязаната в основния закон „държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против Републиката“, както и каква е разликата между „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита още дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и съответно – дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Искането на главния прокурор Иван Гешев е без дата. Освен това не става ясно каква е причината за него и защо е необходимо върховните магистрати да се произнасят по него. bTV отбелязва, че искането вече е разпределено на състав от конституционни съдии, като Мариана Карагьозова е докладчик.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар