Иван Иванов: Трябва да се поднови договорът с “Газпром”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Булгаргаз е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ, казва председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Връщането ми в комисията беше неочаквано за мен. То се дължи на недостатъчната компетентност на екипа, променил Закона за енергетика, каза в “Денят започва” по БНТ Иван Иванов, председател на КЕВР, който бе върнат на поста след решение на КС, че новият не е законно избран на поста.

Казах на депутатите, че мога да се върна само, ако има решение на парламента. Върнах се, за да изпълня дълга си и да нося отговорност като председател, допълни Иванов.

Според него енергетиката в България и ЕС изпитва изключителна трудност. Путин не постигна бърза военна победа и въведе енергетиката и руския газ в тази война. Това доведе до повишение цената на газа, оттам на тока.

В България имаме имаме специфични проблеми – неоправдания мораториум на цените на енергоносителите, закъсняхме прекалено много в търсене на алтернативни доставки. Сега се изискват бързи и компетентни решения.

Крайно необходими са 3 мерки: трябваше да бъде подготвен дългосрочният договор с “Газпром”, второ – да бъде пуснат възможно по-бързо газопроводът Комотини-Стара Загора. Той има акт 14, предстои да се дадат и акт 15 и 16 за самия строеж. Цените от този газопровод са атрактивни за страната ни и ако стане, от октомври ще се усети намаление на цената.

Трето – до края на 2023 г. да бъде завършен терминалът в Александруполис, от който България ще има гарантирани доставки, обясни шефът на КЕВР.

В комисията нямало информация за прословутите 7 танкера с втечнен газ – сложно е с инфраструктурата. Сега прекупуваме от други и това е на по-висока цена.

“Булгаргаз” е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ.

КЕВР ще поиска днес спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. За ноември и декември няма слотове.

Цената на топлинната енергия бе определена – остава почти непроменена. Цените на тока за бита ще бъде на тези нива до 30 юни другата година. Хората да са спокойни за цените на електроенергията – ние произвеждаме такава. За бизнеса е друго, защото цената на борсата има рекордни нива – 912 лв., за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие.

При водата първия фактор е токът, чиято цена се повиши 4 пъти. Вторият – споразумението между синдикат, МРРБ и ВиК холдинг за 15% нагоре всяка година. А и водопреносната мрежа е силно износена, ползваме стари тръби – това изисква много пари.

За Бургас проблемът е, че не му бе осигурен разсрочен кредит.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар