Иван Хиновски: Българската индустрия от днес изпада в шок

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От днес българската индустрия изпада в шок, защото е напълно зависима от руската газ. Това коментира пред БТВ енергийният експерт Иван Хиновски.

И работата на топлофикациите не може да продължи без руските доставки. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

„По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ“, каза експертът.

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ. И другото – суапови сделки през Ревитуса от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около милиард – 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината“, заяви Иван Хиновски.

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа.

„Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, напомни отново Хиновски.

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ“, отбеляза експертът.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар