Иван Хиновски след решението на „Газпром“: Индустрията изпада в шок в момента

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работата на топлофикациите в България не може да продължи без руските доставки на газ. Това каза за bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, след като от Министерство на енергетиката съобщиха, че от 27 април „Газпром“ прекратява доставките на синьо гориво за България.

По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ, каза експертът.


„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ

И другото – суапови сделки през остров Ревитуса от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около милиард – 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината“, заяви Иван Хиновски. 

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа.

Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром“, допълни експертът.

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ“, отбеляза Хиновски.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар