Иван Христанов: Въпреки натиска на кукловодите от миналото, ще си довършим работата

Иван Христанов: Въпреки натиска на кукловодите от миналото, ще си довършим работата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

– Г-н Христанов, Вие станахте известен като човека в държавата, който разкри и осветли притеснителното състояние на границата Капитан Андреево. Заради това получихте заплахи за живота си. Продължава ли натискът?

Натискът спря, когато държавата показа, че няма да изостави хората на предна линия, техните семейства и екипите, с които те работят в битката срещу мафиотски структури. Тези структури са получавали политическа и административна закрила повече от 10 години и цената за това да бъдат приватизирани огромни парични потоци и да бъде компрометирана граничната сигурност на България, е плащана от българските и европейските граждани. Със здравето им. Заплахите към мен дойдоха, защото ударихме кукловодите в най-големия източник на черни пари. Това са пари, с които са купувани гласове, политици, избори, хора. Последните три месеца показаха, че кукловодите имат изключително силно политическо лоби в ГЕРБ, ДПС и ИТН. Толкова силно, че може с едно обаждане да нареди да бъде свалено правителството. Ние обаче няма покажем колебание, нито сега, нито в бъдеще и ще довършим това, което започнахме.– Защо този казус е важен за цялата страна?


Първото, на което той има пряко влияние, е нашето здраве, това на децата ни, на родителите ни. Когато разрешени пестициди в контролирани дози намерят място в насажденията, те не представляват опасност, но когато забранени пестициди във високи дози, проникнат през Капитан Андреево и достигнат до трапезата на българина, това компрометира здравето на нацията. Това е толкова важно, че дейността по контрол на безопасността на храните е намерила специално място като елемент на националната сигурност.

Вторият голям проблем, създаден от старата политическа класа за последните 10 години е, че казусът с Капитан Андреево практически е бил бариера за влизането на България в Шенген. Цели десет години българите се трупаме на огромни опашки, когато пътуваме за Гърция, например, по време на лятната ваканция, защото България остава неравноправен член на ЕС по вина на Борисов. Темата е повдигана от европейските ни партньори многократно. Журналисти, народни представители и членове на Европейския парламент са задавали въпросите за Капитан Андреево многократно, но отговори от страна на управляващите от ГЕРБ никога не са били давани.

Третата причина, поради която овладяването на Капитан Андреево е имало разрушително значение за българската икономика, е, че пунктът е ставал входна точка на плодове и зеленчуци на дъмпингови цени. Подобно ценообразуване е било възможно само при използване на практики и препарати за тяхното отглеждане на много по-ниски цени за производителите, отколкото биха били възможни в европейския съюз. В резултат на това, години наред българските производители на плодове и зеленчуци са изправени пред безпрецедентен натиск, който е довел почти до тяхното унищожаване. Градината на Европа е превърната в пустинята на Европа, а българите ядат всякакви плодове и зеленчуци, но не и български. За същия този период данните показват драстично увеличение на вноса на почти всички основни трапезни плодове и зеленчуци – с между два и пет пъти. Позволете ми да цитирам цифрите:

От 2012 до 2021 вносът на домати е скочил от 33 хил. тона на 101 хил. тона, на краставиците – от 13 хил. тона на 35 хил. тона, чушките – от 17 на 36 хил. тона, дините от 22 на 42 хил. тона. Особено срамно е, че десертното грозде също е в този списък – вносът скача от 5 на 10 хил. тона, при все че България традиционно е износител на грозде. Ситуация, в която градината на Европа внася такива количества плодове и зеленчуци при нашите природно-климатични дадености, е срамна. Но българският производител няма как да издържи ценово на конкуренция, която се базира на неприемливи за ЕС практики. И всичко това е заради липса на контрол. Ако имаше истински граничен контрол, нямаше да се стигне до унищожаването на българското земеделие. Особено драматично е, че в същите тези 10 години през България, в посока ЕС са минали милиони тонове плодове и зеленчуци, които можеха да бъдат произведени тук, при спазване на всички изисквания за производство в съюза.

– Граничният пункт е и външна граница на Европейския съюз. Какво казват европейските ви колеги по казуса?

Европейските ни партньори многократно са опитвали да привлекат вниманието на българските власти към огромните проблеми на граничния контрол. Правителствата на Борисов са ги посрещали с безразличие. Стига се до там дори, че всички стоки, минаващи през България, са проверявани при тяхното влизане в Испания, все едно не е минаван граничен контрол на входа на Европа. Нашите срещи с посолствата на големите държави-членки показаха, че от тях е крита информация и, след многочасови конструктивни обсъждания, те заявяваха своята пълна подкрепа, включително готовност за оказване на материално-техническа помощ. Един конкретен пример са DG Sante, които изпратиха най-добрите си експерти на одитираща мисия на Капитан Андреево. Тежките нарушения, които вече бяха констатирани от БАБХ, намериха своето потвърждение и от европейските инспектори.

– Ако действията на правителството на Кирил Петков са толкова полезни за България, защо това е първото правителство, което падна след вот на недоверие?

Това не беше вот на недоверие на българския народ, а вот на недоверие от страна на българските кукловоди, които дърпат конците от името на мафията. Тази бурна реакция беше резултат от безкомпромисната война с корупцията, подета от нашето правителство и ясно демонстрира две неща. Първото е, че „Продължаваме промяната“ е единствената водеща политическа сила за последните 30 години, която отстоява истинските интереси на българския народ. Второто е колко дълбоко и всеобхватно е проникнала мафията в българската политическа система.

– Казвате Борисов трябва да започне да отговаря на въпросите относно Капитан Андреево. Кои са въпросите към него?

Кой назначи Таки и Ами за собственици на границата? Колко получавахте, за да ум осигурявате пълен комфорт в тяхната криминална схема? Как спите нощем, знаейки че децата ни ядат боклуци? Как гледахте в очите фалиращите български фермери? Какво си мислите, когато по новините показват километрични опашки по гръцката граница? Смятате ли, че някой в Европа изобщо някога ви е имал доверие?

– Вие отново сте водач на листата за Плевен. Какви са проблемите на този регион и как Вие ще се ангажирате с тях? Какво направихте до момента?

За седем месеца като зам.-министър на земеделието показах, че плевенчани са корави и не подгъват крак пред натиска на мафиоти, с което вярвам, че всички мои съграждани могат да погледнат на себе си с обновено самочувствие. Плевен е центърът на българското земеделие. Плевен бе фокусна точка на животновъдство, производство на зърнени култури, плодове и зеленчуци, лозя и пчеларство. Селата в плевенско бяха големи и жизнени. Моят личен ангажимент е да възродим земеделието, с което да се гордеем отново. За седем месеца осигурихме на българските земеделци, една голяма част от които са в плевенска област, безпрецедентните почти 1 млрд. лв. държавни помощи, за да преодолеят негативните ефекти от КОВИД кризата и войната в Украйна. Те отидоха при птицевъди, свиневъди, производители на плодове, зеленчуци, тютюн и рози.

Най-важното, революционното, което направихме, е че променихме стария модел на ГЕРБ, в който България беше поставена в ролята на просяк. Досега по програмата за развитие на селските региони се заделяха суми, близки до абсолютния минимум по регламент – 15-20%. Ако нашето правителство следваше този модел, ние трябваше да заделим за периода 2023-27 година около 250 млн. евро. Вместо това, ние пренаписахме стратегическия план и се ангажирахме с 2 млрд. и 150 млн. евро, което като процент на национално съфинансиране поставя България на трето място в ЕС. За пръв път от 32 години българската държава показа, че иска да инвестира в собственото си земеделие, да вдъхне достойнство на българските фермери. Сега трябва да довършим работата си и да гарантираме, че този огромен ресурс ще отиде в ръцете на отрудените земеделци, а не на схемаджии и лобисти.

– Познаваме Ви като човека, който назовава проблемите с истинските им имена. Какъв човек сте Вие?

Моят пра-пра-прадято комит Никола е организирал Никополското опълчение и заради безмерната си храброст в боевете на Шипка, е намерил признание като герой от войната. Ние носим този ген и безрезервна любов към родината, както и пълната безкомпромисност, когато става въпрос за отстояване на нейните интереси. Като баща на три деца нося отговорността да им предам този дух и да им оставя по-добра държава. Дълбоко вярвам, че никой от нас не може да се чувства богат, колкото и пари да има, ако нашите родители в пенсионна възраст, са бедни едва оцеляват. Вярвам, че съгражданите ми споделят моята позиция и ценности, и на 2 октомври заедно ще покажем, че Плевен ще остави в миналото старите политики на прехода и ще избере модерна, независима и богата България.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар