Ива Митева: „Има такъв народ“ ще настоява за изцяло деполитизирана ЦИК

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева няма съмнения и опасения в ЦИК за честността на вота. Митева обаче не скри притесненията си и въпросите, провокирани от обясненията на „Сиела“ за допълнително появилите се машини през последните дни, които надхвърлиха 400.

Тя се пита защо първоначално беше обяснено, че били за изборите в Грузия, а днес се оказва, че са били предназначени за резервни части.

„Смятам, че ЦИК е независим орган и ще произведе едни честни и прозрачни избори. Машините показаха, че работят. Софтуерът е настроен правилно, съобразен е с Изборния кодекс и не би трябвало да има никакви манипулации“, все пак коментира Митева.

Но обяви, че партията й ще инициира за пълна деполитизация на Избирателната комисия.

„В 47-ия парламент ИТН ще настоява за изцяло професионална ЦИК, деполитизирана и с 9-11 членове, за да се премахнат всякакви съмнения за политически намеси“, каза тя по бТВ.

В коментар на четвъртата позиция, която социолозите отреждат на ИТН, Митева призна:

„Имаше момент на първоначално отдръпване, но след като започнахме да обясняваме защо се стигна дотук, ми се струва, че хората ни разбраха“.

Относно поведението на ИТН в бъдещия парламент тя каза, че те ще бъдат посмирени и диалогични.

„Непрекъснато призовавам за култура на диалога, защото без изграждането на тези мостове няма как да вървим напред. Парламентът при всички случаи ще бъде фрагментиран. Може би дори и по-фрагментиран от предишния. Затова и всеки глас е ценен“, смята Ива Митева.

„Партиите, с които имаме желание да работим и да се коалираме, са „Продължаваме промяната“ „Демократична България“ и „БСП за България“, както и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ако минат 4-процентната бариера“, допълни Ива Митева.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар