Иво Христов предупреждава: Брюксел ни готви нов, страшен капан!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Не бива да подхождаме идеологически към ядрените електроцентрали, тъй като те имат и социална страна“.

„В последните години се истеризира ужасът от възможна ядрена катастрофа. Разбира се, имаме плашещите примери на „Чернобил“ и „Фукушима“. Но, този ужас всъщност прикрива всички реални поражения, които нанася тъй наречената „зелена“ енергия, защото да се коригира коритото на една река, или пък да се поставят ветроцентрали по пътя на миграцията на птиците, също са интервенции в биосферата и природната среда.“

Това мнение изрази българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

Иво Христов съобщи, че Европарламентът се готви да гласува резолюция за климатичните промени. В нея е записано следното: „Ядрената енергия не е нито безопасна, нито екологична, нито икономически устойчива. Следователно трябва да се разработи справедлива стратегия за преход към постепенно ликвидиране на ядрените централи в ЕС, включително осигуряване на нови работни места за хората, работещи в ядрената енергетика, и планове за безопасно демонтиране на атомни електроцентрали и безопасното третиране и дългосрочно обезвреждане на ядрените отпадъци“.

Според Иво Христов, не бива да се подхожда с един и същ аршин към крехката стабилност на икономиките в различните държави на ЕС. Понеже всяка от тях си има своя специфика. Например, за държави като България, Словакия и др., атомната енергетика е гарант за конкурентоспособността на икономиката. Ако ядрената енергетика бъде ликвидирана, нашите икономики реално са обречени. Напомням, че България плати много скъпа цена, като затвори четири реактора преди присъединяването си към ЕС и съхрани само два. Без тях нашата икономика де факто би била обречена“, каза още той.

Иво Христов бе категоричен, че трябва да се погледне реалистично. По думите му, атомната енергия е обект на много строг и методичен контрол, разработен в международни правила, и не бива да бъде развявана като плашило.

„Тя по-скоро би била много ефикасен инструмент в този екологичен преход – поне в средносрочен хоризонт. Ядрената енергия ежегодно спестява хиляди тонове въглеродни емисии и има висока стойност не само за енергийната система, но и за здравето на хората и околната среда.

Затова, преди да изпаднем в крайности, трябва да помислим и за нивото на енергийна независимост, което е от съществено значение. Според статистиката, ЕС внася приблизително половината от енергията, която консумира, като немалко държави-членки на ЕС зависят от един единствен външен доставчик, завърши българският евродепутат.“/Източник epicenter.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 comments

  • Всъщност, касае се за дебат, относно енергията, която ще се ползва в бъдеще в ЕС. Използваната терминология едва ли е най-подходяща. “Страшен капан” звучи почти зловещо, все едно някой се е наканил да унищожава България, а и не само нея. Доста инфантилно. А всъщност, подновяването на строежа в Белене едва ли ще бъде наложително в такъв случай. Има си хас да построят централата и след това да я закрият. Но никак няма да бъда учуден, като се има предвид какви хора ни управляват 🙂

  • Споко, бе, Радо, не се радвай чак толкоз. Тя България, вече е почти унищожена. А Тиквата вече прое ангажименти за доунищожаването ѝ. Скоро ще дойдат акспертите на Тръмп и ще направят невъзможно построяването на Белене, а така също и възможно продаждабата на двойно по- скъпия краварски газ. Споко, краварите бдят, българия скоро да я няма на картата.

Вашият коментар