Идва краят на потопа, спадат речните нива през следващите три дни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Понижение на речните нива се очаква през следващите дни, сочи справката на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за състоянието на реките.


След наводненията: Огромни плаващи сметища задръстиха реки (снимки)

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Дунавския басейн са започнали да се понижават. Повишения на речните нива има във водосбора на р. Рсенски Лом. Водните количества на реките в по-голямата част от басейна са около праговете за високи води. Над праговете за средни води са водните количества на река Русенски Лом при с. Широково и с. Божичен.

През следващите три дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като днес в резултат на оттичане повишения е имало в долните течения на Искър, Вит, Осъм и Янтра.

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Черноморския район са се повишавали, вследствие на валежи. По-значителни повишения са регистрирани на р. Луда Камчия при с. Бероново /с до 332 см/, на р. Камчия при с. Гроздьово /с до 271 см/. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

В Източнобеломорския басейн нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижавали, като повишения е имало само в средното и долното течение на Марица и Тунджа. Водните количества на реките от басейна са около праговете за високи води. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане в долните течения на основните реки ще има повишения.

В Западнобеломорския басейн през следващите три дни речните нива ще се понижават, като вследствие на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки.

Наводнения и свачища блокираха пътища, реките носоха плаващи сметища

Наводнения и свлачища продължават да блокират пътища в Родопите и в Бургаско. Движението по пътя Банско – Гоце Делчев при разклона на село Кремен е възможно само в едната лента, след като река Места подкопа част от основите на платното. Очаква се до края на утрешния ден пътят да бъде укрепен и движението възстановено.

Заради обилните валежи в последните дни много язовири в страната се налага да бъдат изпускани, но от Държавния технически надзор уверяват, че това се извършва под контрол.

Следи се и нивото на водата на язовирите “Кърджали” и “Студен кладенец” в Кърджалийско, както и на язовир “Ивайловград” в Хасковско.

В Бургаско язовир “Мандра” е с повишено ниво. Това е причината за затварянето на пътя между селата Димчево – Присад. Около осем къщи в близост до язовира са със залети дворове, съобщават от Общината.

Контролирано изпускат и част от язовирите във Варненско, сред които е и “Елешница”, каза областният управител Стоян Пасев:

“Елешница, който е един от най-проблемните язовири на територията на област Варна, от вчера е започнало контролирано изпускане на язовира. Наблизо няма населени места и дерето или реката, в която зауства, е почти пресъхнала, тоест няма опасност от наводнение”.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар