Идва редът на още един нов опасен щам на коронавируса – C.1.2

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южна Африка идентифицира потенциален вариант на интерес (variant of interest – VOI) на Covid-19, който е класифициран като C.1.2.

C.1.2 е идентифициран за първи път през май 2021 г. по време на третата вълна от Covid в страната, заявиха изследователи от Националния институт за заразни болести (National Institute for Communicable Diseases – NICD) и Платформата за иновации и секвениране на KwaZulu-Natal, съобщи Business standard.

Оттогава щамът е открита в по-голямата част от провинциите в Южна Африка и в седем други държави в Африка, Европа, Азия и Океания, съобщават изследователите в проучване, което тепърва ще бъде рецензирано и е публикувано официално.

Вариантът е еволюирал от C.1, един от родовете, които доминираха в първата вълна от инфекции със SARS-CoV-2 в Южна Африка и за последно беше открит през януари 2021 г.

C.1.2 е “свързан с повишена пропускливост и намалена неутрализационна чувствителност”, пише научният екип.

В сравнение с C.1, новият вариант е “мутирал значително” и е на повече мутации пред първоначалния вирус, открит в Ухан в сравнение с всеки друг вариант, предизвикал безпокойство (Variant of Concern – VOC) или вариант от интерес, открит досега в световен мащаб.

Според изследването C.1.2 има 41,8 мутации годишно. Това е приблизително 1,7 пъти по-бързо от настоящия глобален процент и 1,8 пъти по-бързо от първоначалната оценка за еволюцията на SARS-CoV-2, съобщават изследователите.

Подобен кратък период на засилена еволюция се свързва и с появата на алфа, бета и гама вариантите, будещи безпокойство, казаха изследователите, предполагайки, че единично събитие, последвано от увеличаване на случаите, води до по-бърза скорост на мутация.

Около 52% от мутациите на шипове, идентифицирани в C.1.2, преди това са били идентифицирани в други варианти от интерес или безпокойство – бета, гама, алфа.

Освен това, проучването също така установи последователно увеличаване на дела на геномите на C.1.2 в Южна Африка на месечна база, като той се повиши от 0,2% през май до 1,6% през юни и 2,0% през юли. Изследователите заявиха, че това е подобно на увеличението, наблюдавано в бета и делта в Южна Африка по време на първоначалното им откриване.

Необходими са повече проучвания, “за да се определи функционалното въздействие на тези мутации, които вероятно включват неутрализиращо избягване на антитела, и да се проучи дали ще надделее над делта варианта”, каза Катрин Шипърс от Националния институт за заразни болести.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар