Кирил Петков

Иде Кирова зима: Пригответе се- зимата ще бъде скъпа и студена

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Eнергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които – 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. – втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% – около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети”. Това заяви бившият енергиен министър Явор Куюмджиев пред БНТ.

“Имаме “Северен поток”, имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и “Турски поток”. Там не се намалява нищо, обратното – увеличава се капацитетът заради по-високите заявки на Унгария. През украинската мрежа има два клона – Полша и Словакия. Полският клон е затворен заради санкциите, словашкият работи наполовина заради отказа на Украйна да използва половината капацитет.”

По думите му европейците сами си причиняват мъки с газа, а логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл.

“В днешно време “Булгаргаз” или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва – европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда – милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия

По думите му няма да има “общи доставки” на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество, уточни Куюмджиев.

“Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света?”, попита той.

Кюуюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече няма свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

“Ще цитирам Милен Керемедчиев – доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление.”

“Трети месец се извършва брутално закононарушение – в средата на месеца цената на газа се определя със задната дата”.

По негови думи остраняването на председателя на КЕВР е поредица от грешки не само на управляващите, но и на тези преди тях.

“В предишния формат на КЕВР имаше зам.-председатели, които можеха да заместват председателя, ако той не може да изпълнява задълженията си. Можеше да има сега зам.-председатели които да вземат законови решения, но няма. Съществува вариант да се назначи човек, който да е изпълняващ длъжността председател, но това вероятно ще породи нападки и съдебни спорове”, каза още Куюмджиев.

Според него “Булгаргаз” ще поиска по-висока цена на газа за август, но не знае в какви граници.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар