Иде мини ледена епоха, алармира учен – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи.

Очаква ли ни скоро нова ледена епоха? Едва ли. Но мини ледената може би вече се задава зад ъгъла.Предположението звучи почти абсурдно, като се имат предвид убийствените жеги и безпрецедентните от векове суши, които преживя светът през изминалото лято, а също и меката есен, която ни радваше почти до края на ноември. Сигурно няма друга суперактуална тема като климатичните промени, която да предизвиква толкова много спорове и противоречия дори сред специалистите. От това какво се случва с климата зависи съдбата на човечеството в близко бъдеще – дали ще преживеем потоп заради рекордно бързото топене на ледовете, ще се отприщят ли пак заради него смъртоносни пандемии след освободените от недрата им древни бактерии, ще станем ли свидетели на библейски преселения на народите заради апокалиптични горещини и възможно ли е да замръзнем някой ден, както си ходим, подобно на гигантските мамути, изненадани от ледената смърт, докато пасат?


Глобалното затопляне изобщо не противоречи на възможността да навлезем в нова ледена епоха, обяснява изследователят от прочутия океанографски институт „Уудс Хол” Питър де Менокал. Причината е, че заради бързото топене на ледовете южно от Гренландия се формират огромни „петна” от ледена вода, които влияят силно на циркулацията и скоростта на Гълфстрийм, океанското течение, което пренася топла вода от юг на север в Атлантическия океан и определя в огромна степен умерения климат в Европа и Северна Америка. Възможно е дестабилизацията и дори пълното спиране на ключов фактор като това океанско течение да доведе до рязко спадане на температурите на Стария континент, ураганите да станат по-интензивни, а нивото на водата на Източния бряг на САЩ да се вдигне катастрофално. „Надяваме се това да не се случи – казва Де Менокал. – Защото,

ако стане, ще е чудовищна промяна”

Още през 1998 г. в статия в „Атлантик монтли” ученият от университета на Вашингтон в Сиатъл Уилям Х. Калвин посочва, че природните цикли на охлаждане и затопляне, които се случват от стотици хиляди години насам, са показали, че значителното глобално затопляне може да предизвика последвало рязко застудяване поне по два начина – чрез голямо увеличаване на поройните дъждове на голяма надморска височина и чрез топенето на ледовете в Гренландия, които водят до навлизане на голямо количество прясна вода в океана, забавящо процеса, при който Гълфстрийм носи топла на север, и след това връща студената на юг.

Статията на Калвин е пълна с детайли, показващи, че естественото глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи по същия начин, както и периоди на големи затопляния. С тази разлика, че днес затоплянията са ускорени от човешката дейност.

Ученият предупреждава още, че цикличността може да не е постепенна – щом процесът веднъж е започнал, той може да настъпи неочаквано още през следващите няколко години.

Ефектът на рязкото застудяване може да продължи години, предупреждава авторът на статията. Това ще доведе до глад, намаляване на населението, а богатите страни ще започнат да атакуват по-бедните, за да вземат хранителните им запаси, чертае апокалиптична картина Калвин.

Източник: 24 часа

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар