Пенсионер Бедност

Иде страшна „Промяна“: Криза за храна в България, страшен глад и скъпотия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има значителен риск от продоволствена криза и от увеличение на цените, есента се очертава тежка. Това прогнозира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ пред Нова телевизия.

Основният проблем освен поскъпването на газа и горивата са торовете. Производителите им също трябва да заплащат квоти както за въглищата и затова в България много от операторите се отказаха да произвеждат торове. Дори САЩ изключиха торовете от обхвата на санкциите срещу Русия, обясни Григорова.

Тя допълни, че има сериозен риск от увеличение на цените. През лятото ще има запазване на ситуацията, плодовете и зеленчуците са по-евтини, не плащаме отопление, но есента се очертава тежка.

Според нея пакетът от мерки за домакинствата, който е в размер на 2 млрд. лв., няма как да облекчи много домакинствата, тъй като 3/4 от тези средства са за увеличаване на пенсиите. Вероятно няма да се усети и намалението до 0% на ДДС на хляба.

„Преди няколко години ние заедно инициирахме тази мярка, но още тогава производителите казаха, че в цената няма да се отразят пълните 20% намалено ДДС. В момента правителството не полага усилия това да се случи. Има тежко изкривяване на пазара в сектора – половината от цената е надценка и ДДС“, разказа Григорова.

Тя прогнозира още, че горивата по бензиностанциите ще продължат да вдигат цената си и в България въпреки че получихме отсрочка за ембаргото върху руския петрол. „Пазарите реагират на намеренията на политиците, а те казаха, че ще има санкции срещу руския петрол, затова ще поскъпнат горивата. Ембаргото плаши пазара, а ние сме зависими от цените навън“, обясни Григорова.

По думите й КТ „Подкрепа“ едва ли ще подкрепят актуализацията на бюджета, тъй като в него не е заложено ново увеличение на минималната работна заплата.

„Правителството смята, че работниците трябва да платят цената за техните геополитически решения“, заключи тя и подчерта, че никога преди не се е случвало бюджетът да не бъде разгледан по комисии, за да се дискутира.

КТ „Подкрепа“ вероятно ще протестира срещу настаняването на украински бежанци за сметка на почивката на българските граждани. Синдикатът обаче няма да подкрепи готвения в края на месец протест на работодателите.

„За мен работодателите не заслужават повече подкрепа, ние ги подкрепихме, когато искаха компенсации, а сега те ръкопляскат на правителството, че не увеличават минималната заплата“, категорична беше Григорова.

Междувременно икономистите спорят дали е добър ход при актуализацията на бюджета да се вдигне до 10 млрд. лева лимитът за тегленето на нов държавния дълг.

В петък вечер след заседание на експертния коалиционен съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове.

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри, е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев. Поне два процента, казаха, че ще спестим от лихви, допълни той. Вицепремиерът отбеляза, че дългът към момента е по-нисък от този, който са заварили, тъй като са направили плащания по външни дългове.

Икономическият експерт и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев, който е участвал снощи в експертния коалиционен съвет, обясни, че вдигането на дълга тази година и взимането на заеми е умна мярка, защото сега лихвите са нулеви. Ако държавата тегли кредити догодина, те ще струват повече, изтъкна Ганев пред Би Ти Ви.

Мика Зайкова, икономически експерт и бивш депутат от „Продължаваме промяната“, се съгласи, че е по-добре да се изтегли сега заем.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар