Избираме нови евродепутати на 26 май догодина – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България ще избере новите си евродепутати на 26 май догодина. Днес Европейският парламент одобри датите, на които държавите членки да проведат тези избори. Това са от 23 до 26 май. Предвид факта, че у нас традиционно вот се провежда в неделя, изборите за българските представители в следващия Европарламент трябва да бъдат на 26 май.

С днешното си решение ЕП подкрепи предложението на Европейския съвет. Датите за европейските избори бяха предложени от Председателсткия Съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) на 11 януари. Календарът с пленарните сесии на Европарламента за 2019 г. също беше одобрен с отделно гласуване.

“Следващите избори за Европейски парламент ще се състоят в периода 23 – 26 май 2019 г. Не остава много време. Гражданите на Европейския съюз заедно ще изберат и ще се ангажират с Европейския парламент за девети път”, обяви докладчикът и депутат от ЕНП Данута Хюбнер (Полша).

След като вече се консултира с ЕП, се очаква Съветът да финализира процедурата преди края на юни 2018 г., за да даде достатъчно време на държавите в ЕС да организират европейските избори през следващата година. Според Избирателния акт от 1976 г. европейските избори трябва да се състоят между четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни в съответствие с датите, на които са се състояли първите преки европейски избори (четвъртък, 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.). Въпреки това, в случай че Съветът действа единодушно, той има правото да предложи нови дати в рамките на определен период от време след консултация с ЕП.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар