Избираният 6 пъти президент на Уганда качи сина си на армейския връх

Избираният 6 пъти президент на Уганда качи сина си на армейския връх

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Уганда Йовери Мусевени назначи вчера сина си за висш командир на армията, спорен ход в страна, в която мнозина отдавна вярваха, че Мусевени подготвя най-големия си син за президентския пост, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Синът на Мусевени, генерал Мухузи Кайнеругаба, наскоро организира митинги из цялата страна в нарушение на закон, забраняващ на действащи армейски офицери да участват в партийна политика. Но Кайнеругаба казва, че неговите дейности – включително неотдавнашното стартиране на активистка група, известна като Патриотичната лига на Уганда, са надпартийни и целят да насърчат патриотизма сред угандийците.

Кайнеругаба беше повишен на новия си пост късно снощи, според военно изявление. Двама от най-близките му съветници получиха министерски постове при промяна на министрите в правителството, също обявена късно снощи. това подхранва спекулациите, че Мусевени подкрепя политическите дейности на Кайнеругаба.

Мусевени, който за първи път пое властта със сила през 1986 г. и е избиран шест пъти, не каза кога ще се пенсионира. Той няма съперници в управляващата партия “Движение за национална съпротива”. Това е причината мнозина да вярват, че военните ще имат думата при избора на негов наследник. Съюзниците на Кайнеругаба са стратегически разположени на командни позиции в службите за сигурност, според наблюдатели.

Следващите президентски избори в Уганда ще се произведат през 2026 г.

Поддръжниците на Кайнеругаба казват, че той предлага на Уганда възможността за мирно прехвърляне на властта в страна, където не е имало такъв преход от получаването на независимост от британското колониално управление през 1962 г. Но лидери на опозицията, критици и други, нетърпеливи за промяна, казват, че възходът на Кайнеругаба води източноафриканската страна към наследственото управление.

Кайнеругаба се присъедини към армията в края на 90-те години на миналия век и издигането му до върха на въоръжените сили беше противоречиво, като критиците нарекоха това “Проект Мухузи”, който да го подготви за президентския пост.

Мусевени и Кайнеругаба отдавна отричат съществуването на подобна схема, но изглежда, че е в ход преход, тъй като 79-годишният Мусевени изкарва последния си мандат без разпознаваем наследник в цивилното правителство.

Напоследък Кайнеругаба беше старши президентски съветник, отговарящ за специалните операции, след като баща му го отстрани от поста командир на пехотата през 2022 г. По това време Кайнеругаба беше отговорен за поредица от обидни туитове, включително един непровокиран, в който той заплашваше да превземе столицата на съседна Кения. Преди това той е служил като командир на елитна група от специални части, защитаващи президентското семейство.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар