Изборите в Русия започват – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес в Русия започна гласуването на избори, които ще удължат управлението на президента Владимир Путин с още шест години, докато Киев обяви вота за “фарс” и започна серия от смъртоносни нападения в граничните райони.

Официални лица в Москва предупредиха за недопускане на протести по време на президентския вот от 15 до 17 март, след като опозицията призова за демонстрации срещу Путин.

Кремъл твърди, че вотът ще покаже, че страната изцяло подкрепя нападението му срещу Украйна, а в контролираните от Русия територии са създадени избирателни секции.

В навечерието на изборите Киев засили въздушните си атаки срещу руските региони, намиращи се непосредствено до общата им граница.

Руската национална гвардия съобщи, че отблъсква нападенията на проукраински милиции в Курск – последното от поредицата погранични сблъсъци.

“Убеден съм! Вие осъзнавате през какъв труден период преминава нашата страна, пред какви сложни предизвикателства сме изправени в почти всички области”, каза Путин в обръщение към руснаците в навечерието на вота.

“И за да продължим да им отговаряме с достойнство и успешно да преодоляваме трудностите, трябва да продължим да бъдем единни и уверени в себе си.”
Избирателните секции отвориха в най-източната част на руския полуостров Камчатка в 8:00 ч. сутринта местно време днес, а в Калининград – руски ексклав, граничещ с Полша и Литва – ще затворят в 20:00 ч. (1800 GMT) в неделя.

Всички основни критици на Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, а властите блокираха малцината истински конкуренти, които се опитаха да участват в избора.

Алексей Навални, най-известният противник на Путин през последното десетилетие, почина през февруари в арктическа затворническа колония. Той излежаваше 19 години за “екстремизъм” – присъда, която се възприема като възмездие за кампанията му срещу лидера на Кремъл.

Прокуратурата в Москва предупреди да не се провеждат протести по време на изборите.

“Организирането на тези масови прояви и участието в тях са наказуеми по силата на действащото законодателство”, се казва в изявление, публикувано в Telegram.
Вдовицата на Навални, Юлия Навалная, призова за митинги пред избирателните секции в неделя, последния ден от гласуването.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар