Изборите в Турция – драстичен спад на избирателите за балотажаПри много ниска избирателна активност започна изборният ден за балотажа в Турция, където са разкрити 126 секции За много ниска активност в Труция, съобщиха за БТА от секциите в азиатската част на мегаполиса. Общо в Турция са разкрити 126 секции. В района на Бурса, където са разкрити 30 изборни секции, до обяд са гласували в някои секции по 200 души, в други по-малко, каза Вели Йозтюрк, председател на Балгьоч. По данни на изселническите организация се очакват в пъти по-малко хора да гласуват в сравнение с миналата седмица. Тогава на територията на Турция гласуваха около 90 000 души. В тракийския регион, където в Чорлу бе постигнат рекорд с гласувалите 8 000 души миналата седмица, гласуването преминава спокойно, без опашки и натрупвания пред секциите, съобщиха от местното изселническо дружество. В следобедните часове се очаква малко повече хора да се яват да гласуват, но като цяло прогнозите на изселническите организации са, че вероятно ще останат между 25-30 000 души на територията на Турция. В Авджълар присъстват представители на Инициативен комитет, за които се твърди, че са от Бургаско, които много внимателно следят какво се случва. „Нашето желание е новият президент на България да работи за обединяване на обществото, да няма конфронтация и омраза между хората“, каза Мустафа Йозтюрк, изселник от Ардино, бивш машинист в турските държавни железници. В Истанбул, където са разкрити 38 изборни секции – най-големия брой на територията на Турция – няма и помен от наплива на избирателите с българско гражданство, както беше на вота миналата седмица. Тогава само в Истанбул гласуваха над 27 000 души. Пред двете секции в компактно населения с изселници квартал Авджълар, където миналата седмица гласуваха около 3 000, души няма опашки за гласуване. Докъм обяд в Авджълар бяха гласували около 250 души в двете секции. Малко повече се очакват в ранния следобед, но е невъзможно да достигнат дори половината от миналата седмица, каза координаторът Хюлия Алтън. „За съжаление в България отново се разгоря истерия срещу турците по повод на нашето гласуване в Турция и това много ни безпокои“, допълни съпругата му Незиха, учителка в техникум. „България е европейска държава и ние, изселниците, се гордеем, че сме и нейни граждани, но това, което се случва, много ни тревожи. Пожеланието ми е новият президент да работи за премахване на езика на омразата, за такъв президент гласувах“. „Гласувахме миналата неделя. Сега пак гласувахме, защото смятаме, че е важно един президент да бъде обединяваща фигура, да бъде еднакво обърнат към всички слоеве на обществото. Ние искаме такъв президент и затова се явихме да гласуваме“, каза двойка 35-годишни хора – Себиле, медицинска сестра, и Вели Османоглу, компютърен специалист, родом от Исперих, Разградско.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При много ниска избирателна активност започна изборният ден за балотажа в Турция, където са разкрити 126 секции

За много ниска активност в Труция, съобщиха за БТА от секциите в азиатската част на мегаполиса.
Общо в Турция са разкрити 126 секции.

В района на Бурса, където са разкрити 30 изборни секции, до обяд са гласували в някои секции по 200 души, в други по-малко, каза Вели Йозтюрк, председател на Балгьоч.

По данни на изселническите организация се очакват в пъти по-малко хора да гласуват в сравнение с миналата седмица. Тогава на територията на Турция гласуваха около 90 000 души.

В тракийския регион, където в Чорлу бе постигнат рекорд с гласувалите 8 000 души миналата седмица, гласуването преминава спокойно, без опашки и натрупвания пред секциите, съобщиха от местното изселническо дружество.

В следобедните часове се очаква малко повече хора да се яват да гласуват, но като цяло прогнозите на изселническите организации са, че вероятно ще останат между 25-30 000 души на територията на Турция.

В Авджълар присъстват представители на Инициативен комитет, за които се твърди, че са от Бургаско, които много внимателно следят какво се случва.

„Нашето желание е новият президент на България да работи за обединяване на обществото, да няма конфронтация и омраза между хората“, каза Мустафа Йозтюрк, изселник от Ардино, бивш машинист в турските държавни железници.

В Истанбул, където са разкрити 38 изборни секции – най-големия брой на територията на Турция – няма и помен от наплива на избирателите с българско гражданство, както беше на вота миналата седмица. Тогава само в Истанбул гласуваха над 27 000 души.

Пред двете секции в компактно населения с изселници квартал Авджълар, където миналата седмица гласуваха около 3 000, души няма опашки за гласуване.

Докъм обяд в Авджълар бяха гласували около 250 души в двете секции. Малко повече се очакват в ранния следобед, но е невъзможно да достигнат дори половината от миналата седмица, каза координаторът Хюлия Алтън.

„За съжаление в България отново се разгоря истерия срещу турците по повод на нашето гласуване в Турция и това много ни безпокои“, допълни съпругата му Незиха, учителка в техникум.

„България е европейска държава и ние, изселниците, се гордеем, че сме и нейни граждани, но това, което се случва, много ни тревожи. Пожеланието ми е новият президент да работи за премахване на езика на омразата, за такъв президент гласувах“.

„Гласувахме миналата неделя. Сега пак гласувахме, защото смятаме, че е важно един президент да бъде обединяваща фигура, да бъде еднакво обърнат към всички слоеве на обществото. Ние искаме такъв президент и затова се явихме да гласуваме“, каза двойка 35-годишни хора – Себиле, медицинска сестра, и Вели Османоглу, компютърен специалист, родом от Исперих, Разградско.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар