Известен френски университет и австралийски вузове бяха окупирани от пропалестински демонстранти

Известен френски университет и австралийски вузове бяха окупирани от пропалестински демонстранти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Университетът “Сианс По” в Париж беше затворен за целия днешен ден, след като дебат между ръководството на институцията и студенти за войната в Газа не успя да намали напрежението, което накара протестиращите да го окупират през нощта, предаде Ройтерс.

Тази седмица елитният университет по политически науки се превърна в център на вълна от протести, обхванали няколко висши училища във Франция, във връзка с войната и академичните връзки с Израел, макар и не в същия мащаб като в САЩ.

Тази сутрин група от около 70 студенти окупираха основните сгради на “Сианс По” в центъра на Париж, заяви за Ройтерс един от протестиращите, и добави: “Между другото, преговорите с ръководството нямат никакъв напредък”.

Вчера ректорът на университета отхвърли исканията на протестиращите за преразглеждане на отношенията на училището с израелски университети.


Снимка: БТА/АР

Пропалестински протестиращи се събраха в университетски кампуси в Австралия днес, а в Сидни те влязоха в сблъсъци с произраелски протестиращи, предаде АП.


Снимка: БТА/АР

През последните две седмици студенти изградиха лагери в университети в големите австралийски градове в знак на протест срещу израелската офанзива в Газа. Студентите настояват университетите да прекъснат всички академични връзки с Израел и да прекратят партньорството в областта на научните изследвания с производителите на оръжие.


Снимка: БТА/АР

Стотици пропалестински протестиращи се натъкнаха днес на контрадемонстрация в подкрепа на Израел в Университета в Сидни, най-стария австралийски университет. Австралийската радиотелевизионна корпорация съобщи за сбиване между групите. По-късно поддръжниците и на двете страни се оттеглиха заради масираното полицейско присъствие.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар