Руската църква

Известна съдийка: Патриарх Неофит няма право да отваря Руската църква

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит Е ИНФОРМИРАЛ за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма .
……..

Според Устава на БПЦ основа на устройството и управлението на Българската православна църква са Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и Устава, като Правилата на Вселенските и Поместните събори са задължителни за БПЦ по Устав:

Правило 2 на Втория Вселенски Събор: „Областните епископи да не простират властта си над църкви извън пределите на областите си и да не смесват църквите“.

Правило 8 от Третия Вселенски Събор: „Никой от боголюбезните епископи да не простира властта си над друга епархия, която по-преди и от самото начало не е била в негови или на предшествениците му ръце“

Според тези правила НИКОЙ, дори българският Патриарх, не може да извършва дейност, която е под юрисдикцията на друга църква.

Уведомлението не поражда права.

Нужно е съгласие и благословение.

Руската църква е храм без енория, независимо че се намира на територията на Софийската епархия, като дейността й е подчинена единствено на Руската православна църква. Само руският патриарх и Св. Синод на РПЦ могат да предадат владението и разрешат извършването на богослужебна дейност, както и да определят и назначат свещеници за извършването й.

Антиохийски Събор, правило 13:

„Никой епископ да не дръзва да минава от една епархия в друга, нито да ръкополага в нейна църква за извършване на свещенодействие или да довежда други със себе си, освен ако отиде по писмени покани на митрополита и на епископите при него, в областта на които дохожда. А ако, въпреки реда, БЕЗ ДА Е ВИКАН ОТ НЯКОГО ОТИДЕ ДА РЪКОПОЛАГА НЯКОИ И ДА УСТРОЯВА НЕПРИНАДЛЕЖАЩИ НЕМУ ЦЪРКОВНИ РАБОТИ , нека извършеното от него е НИДЕЙСТВИТЕЛНО , като за безредната си постъпка и за безчинието си понесе прилично НАКАЗАНИЕ, а именно незабавно низвергване от чин от страна на свети събор.“

Заповедта не може да се издава на базата на УВЕДОМЛЕНИЕ, нито да се назначават свещеници.

Най-малкото се касае за неуважение към РПЦ, да не говорим за църковните канони.

 

 

Румяна Ченалова


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар