ИЗВЪНРЕДНО! Адвокатите се вдигат на БУНТ! Готвят национална стачка!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Адвокати от цялата страна се събират на протест утре, в 16.00 часа, пред Висшия адвокатски съвет в 16.00 часа, след което ще се преместят пред Съдебната палата в столицата.

Първоначално демонстрацията бе организирана за днес, но нейният организатор адвокат Иван Петров я отложи за утре. Целта е в протеста да се включат и адвокати от страната, които пристигат в София за провеждане на Общо събрание на адвокатите, което ще се проведе в събота. Това обясни за 5gmedia адвокат Александър Пелев.

Адвокатите настояват за оставка на ръководството на Висшия адвокатски съвет заради системното му бездействие. „Естествено не очакваме да я получим. След като Ралица Негенцова дрема година и половина мандат, тя се разработи, организирайки редица безсмислени срещи с Данаил Кирилов в парламента…Те са пример за нищо правене“, коментира пред 5gmedia адв. Николай Хаджигенов. По думите му, очаква се утрешният протест да прерасне в национална стачка и най-накрая да бъде осъществена реформа в адвокатурата, която е „в застой от 60-те години на миналия век“.

Причина за недоволството в бранша е Законът за мерките срещу изпирането на пари. Според адвокатите, текстовете, които влязоха в сила от 15 февруари, всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки.

„Нашите законотворци се престараха и приеха закон в нарушение на европейските правила. Ние, обаче, имаме задължение от по-висока степен да пазим адвокатската тайна. Това е заложено в Закон за адвокатуратата, Конституцията на България и в европейски директиви. Те ни дават възможност да не се съобразяваме с тези новоприети разпоредби на закона“, каза адв. Пелев.

По думите му, именно защото е почувствала заплаха за поста си, Ралица Негенцова е предприела спешната среща в петък с шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Те са се договорили за провеждането на разширена среща между представители на адвокатурата и парламента, за да се подготвят нови промени в закона, изключващи адвокатите от обхвата на новите спорни изисквания.

„Но тази активност не ни омилостивява, защото я е след дъжд качулка“, подчерта адвокат Пелев.

Адвокатите настояват за спешни промени в ЗМИП, като искат юристите да бъдат изключени от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация, получена от клиентите им. В събота, на насрочено редовното Общо събрание на адвокати в страната, с приоритет ще бъде обсъден този проблем и ще бъде взето решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия.

5gmedia.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар