Извънредно! Африканската чума вече е и в Ловеч

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Открит е нов случай на африканска чума по свинете, при дива свиня, открита в землището на Перущица”.

Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия, цитиран от БТА. На 10 август е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на АЧС.

Издадена е заповед от БАБХ, за обявяване на първично възникнал случай на болестта в Перущица. Във връзка с това е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на площ от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за умрели диви прасета. “В обявените зони са забранени ловът и дърводобивът”, посочи още Мирослав Димитров.
На заседанието на епизоотичната комисия е взето решение, като е даден седемдневен срок за транспортиране на добитата дървесина от инфектирания район. “Това трябва да стане при стриктно спазване на мерките за биосигурност /дезинфекция на превозните средства, облекло и обувки на шофьорите с препарат унищожаващ вируса на АЧС/”, каза д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел “Контрол на храните” към пловдивската дирекция на БАБХ. До момента в Пловдивска област са проверени 51 населени места, от общо 74, попадащи в двадест километровите зони. “Проверени са 1092 обекта, доброволно заклани са 2184 прасета от типа “заден двор”, незаколените животни са 73, и са издадени 29 предписания за доброволното им заколване.
До края на седмицата ще бъдат проверени и останалите 23 населени места в областта”, каза още д-р Чавдаров. Aфриканската чума дойде и в област Ловеч. След направени изследвания на убито диво прасе се установи, че то е болно от африканска чума. Прасето е било отстреляно от “Ловно-рибарско дружество – Зла река”, Априлци. Домашните прасета не са заразени. ОДБХ – Ловеч взе спешни мерки с ограничаването на разпространението на чумата по домашните прасета, тъй като се спази напълно заповедта на министър Танева – всички собственици доброволно да заколят своите домашни прасета, за да не се налага тяхното евтаназиране от службите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар