Зеленски

Извънредно! Властите в Киев подготвят голям обир на украинците

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските банкери започват да се присъединяват към нечовешката инициатива на киевските власти – да отнемат пари и имущество на онези граждани на страната, които „сътрудничат с Русия“. Или дори просто имат „връзка с Русия“.

За какво става дума, кого точно и какво количество може да бъде засегнато– и защо случващото се пряко напомня на направеното от Хитлер на евреите?

Украинската „Монобанк“ (виртуален банков проект) обяви закриването на сметките на всички граждани на Украйна, „които са били преди войната и все още не са напуснали следните територии: Русия, Беларус, Крим, ЛНР/ДНР, Северна Корея, Сирия, Еритрея. Общо 11 251 души“, написа в своя канал в „Телеграм“ Олег Гороховски, съосновател на проекта. Изглежда не много – към днешна дата повече от пет милиона души използват услугите на „Монобанк“. Но всяка банка по същество продава доверие и за какво доверие можем да говорим, ако банката отнема парите им от клиентите?

Така банкерите се сетиха, че първо бяха банкери, а чак след това патриоти. И те се „отметнаха“. Тези, които са напуснали територията на ЛНР и ДНР и Крим, няма да закрият сметките си. Но само там. Банкерът реши да не уточнява колко клиенти в крайна сметка ще закрият сметки- Но тази история е само репетиция на това, което може да се случи в Украйна в национален мащаб. И напълно законно.

Всичко според закона

Още през март Върховната Рада на Украйна гласува за закон за принудително изземване на имуществото на руски компании и граждани на територията на Украйна. Обхватът на този закон обаче е по-широк, отколкото изглежда. Просто в началото национализацията засега значителни активи: 200 милиарда гривни, които принадлежат на руски и беларуски компании и са по сметки в украински банки, дъщерни дружества на руски банки, подвижния състав на руските и беларуските железници и прочее.

След това, когато големите парчета свършат, ще бъде възможно да се разправят с дребни неща и да ограбят не руските компании, а… обикновените граждани на Украйна.

Въпросът е, че в началото на април Върховната Рада на Украйна предварително одобри поредния законопроект за национализация. Гражданите на Украйна, „които имат близки отношения с агресора (които имат местожителство или се занимават с основна дейност в Руската федерация)“ вече могат да попаднат под действието му. Законопроектът също така предвижда изземване на имущество не само от лицата, които подкрепят действията на руските въоръжени сили в Украйна, но и за участие в работата на временни администрации на територията, контролирана от руските войски.

Същото се отнася и за онези украинци, които са работили дистанционно за руски клиенти (ИТ, свободна практика, програмиране и др.). Бихме ги посъветвали или да намерят някакво покритие под формата на работа/работа на непълно работно време в Украйна, или сериозно да помислят за промяна на местоживеенето си.

И накрая, потенциално същият сценарий заплашва дори онези граждани на Украйна, които не са живели и не са работили в Руската федерация преди началото на военната специална операция, а след началото на войната се озовават на територията на Русия или Беларус като бежанци. Евакуирани. Законопроектът оставя достатъчно място, за да се оцени това като „отричане на руската агресия“ или „подкрепа на действията на въоръжените сили на РФ“ – с всички последствия. Отново винаги могат да попитат: имахте възможност да заминете за Украйна, защо отидохте в Русия?

Всъщност собствениците на „Монобанк“ направиха именно това, като направиха изключение само за Крим. Защото иначе щеше да се окаже, че ще признаят Крим за територия на Руската федерация. Въпреки това тези, които са имали сметки в „Монобанк“ и са били евакуирани на територията на Руската федерация преди 24 февруари, могат да се сбогуват с парите си. И не виждаме какво може да попречи на Украйна да направи същото с бежанците.

И, разбира се, тези, които „сътрудничат с въоръжените сили на РФ“, са изложени на риск. Под това, ако желаете, можете дори да поставите получаването на хуманитарна помощ. Без майтап, жителите на селските райони на Запорожие и Херсон едва ли не наострят вили един срещу друг, спорейки дали е позволено да вземат „хуманитарна помощ“. Засега това се ограничава до разправии и псувни, но ако след преговорите Украйна си върне контрола над тези територии, последствията ще бъдат ужасни. И където съседите не се намесят, държавата ще ги довърши.

Ако не ги върнат, винаги има възможност тези, които не искат да напуснат родните си региони, да бъдат лишени от имуществото си: депозити в банки, имот в други градове, колата може да бъде задържана, в края на краищата, когато пресича бъдеща демаркационна линия. Останали сте на неконтролирана територия? Това е стабилна връзка с Руската федерация и подкрепа за нейните действия в Украйна. И е добре, ако се ограничат само до собствеността.

Примери в историята

На това място, въпреки че всъщност не искаме, трябва да кажем, че нацистите ограбват евреите по абсолютно същия начин. „Холокостът е едновременно най-голямото убийство и най-големият грабеж в историята“, пише Майкъл Базилър.

Паралелът не е толкова измислен, колкото изглежда. В същата Европа сега доста сериозно обсъждат въпроса дали е възможно да се помогне на Украйна за сметка на собствеността на руснаците в страните от ЕС. И това не е собственост на руски компании, не резерви на Централната банка на Руската федерация, а собственост, регистрирана на името на физически лица – макар и много богати, включително милиардери.

Широка дефиниция

Дори обявените планове създават риск от загуба на цялата собственост за най-разнообразните и често напълно разединени групи украински граждани. Под знака на стабилна връзка като място на пребиваване и/или работа попадат украинските гастарбайтери на територията на Руската федерация, наред с други неща.

Федерацията на мигрантите на Русия твърди, че по-голямата част от украинските граждани, които са работили в Руската федерация, са останали в Русия след началото на военната операция. Със сигурност това е вярно, особено след като за тях би било трудно да се върнат в Украйна, дори чисто технически. И това вече е формална основа за лишаване на тези граждани от собствеността им в Украйна.

Милиардерът, разбира се, ще се разстрои, но не толкова: имал вила в Испания, добре, ще бъде в Турция, къде да отиде. Въпросът е: къде е линията? Ако можете да ограбите милиардера, защо не и милионера? Или обикновения бизнесмен от средната класа, който си е купи къща на Балатон? И само руснака ли?

Това е игра с огън и норми, които се коренят още в римското право. Но ако Европа мисли за приложимостта на колективната вина към гражданите на Русия, то в Украйна ще го направят. Просто трябва да измислят подходяща за това дума.

Превод: В. Сергеев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар